22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

La salut del planeta comença a casa nostra

L’objectiu 12 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible vol garantir una producció i un consum responsables

El medi ambient és la nostra llar i també la de moltes altres espècies. No obstant això, el consum que fem dels seus recursos de manera continuada l’afecta de manera negativa.

La producció i el consum són la base de l’economia mundial, però ara mateix estem consumint més recursos que els que el planeta és capaç de generar. L’Objectiu 12 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) pretén garantir una producció i un consum responsables, que tenen un gran impacte en el planeta.

Entre les metes dels ODS per 2030, es troben reduir a la meitat el malbaratament d’aliments per persona i reduir les pèrdues d’aliments en les cadenes de producció i subministrament, incloses les pèrdues posteriors a la collita.

També es pretén reduir considerablement la generació de deixalles mitjançant activitats de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.

Per això, la conscienciació i l’educació són imprescindibles. Si la població mundial arribés a assolir els 9.600 milions el 2050, es necessitaria l’equivalent de gairebé tres planetes per proporcionar els recursos naturals necessaris per mantenir l’estil de vida actual.

Les empreses i els governs tenen una gran responsabilitat a l’hora de millorar el sistema de producció però els consumidors també han de conscienciar-se. Quantes vegades t’has comprat una peça de roba que gairebé no t’has posat?, O t’has deixat menjar al plat?, O t’has oblidat d’apagar la calefacció o la llum quan no eres en aquella habitació?

 

No malgastis menjar

La suma de tots els aliments desaprofitats al final de l’any ascendeix als 1.300 milions de tones: un terç de tots els aliments produïts al món, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO).

Al món es perd al voltant d’un 13,8% del menjar que es produeix. (Oriol Vidal)

Malbaratar aliments suposa també malgastar l’energia, els combustibles fòssils, l’aigua i altres recursos utilitzats per generar-los. A més, el menjar que acaba en abocadors i es descompon allibera metà, un gas d’efecte hivernacle molt potent que contribueix a accelerar el canvi climàtic, segons la FAO.

Per evitar-ho, es pot fer una llista de la compra amb els productes que es necessiten i no adquirir més del que es pot consumir. A més, és recomanable revisar la nevera i el congelador a l’hora d’emmagatzemar els aliments perquè es mantinguin a la temperatura indicada per a la seva conservació.

Reduir la carn i els làctics que consumim pot ajudar-nos a combatre el canvi climàtic, segons diverses organitzacions internacionals com les Nacions Unides. Aquestes dietes generen la meitat d’emissions de diòxid de carboni que una dieta rica en carn, especialment carn vermella, pel fet que es necessiten més recursos per criar els animals.

Cada any es malgasten 1.300 milions de tones de menjar. (Pexels)

 

Recicla i no renovis l’armari cada temporada

Recicla tot el que puguis i intenta no comprar allò que no necessitis. Segons l’Associació Ibèrica de Reciclatge Tèxtil (Asirtex), cada espanyol compra una mitjana de 34 peces a l’any i rebutja en el mateix període entre 12 i 14 quilos de roba. Això té un gran impacte per al planeta.

Comprar s’ha convertit en molts casos en una activitat d’oci, un passatemps amb el qual passar les hores. Comprem, tirem, i tornem a comprar. Però podem utilitzar les nostres peces de roba més vegades, comprar productes reciclats o fets amb materials recuperats, com xarxes de pesca o fins i tot amb aliments.

Tot i intentar reduir la quantitat de matèries primeres, des del 2010 al 2017 hi ha hagut un augment de la seva utilització. (Oriol Vidal)

 

Consumeix l’energia de forma responsable

És important ser conscients de la importància de realitzar un consum responsable de l’energia, fomentant l’estalvi energètic per contribuir a conservar el medi ambient i el desenvolupament sostenible.

Si tota la població mundial passés a utilitzar bombetes d’alt rendiment energètic, estalviaríem 120.000 milions de dòlars a l’any (el que equival a 101.000 milions d’euros aproximadament).

És important no utilitzar massa aigua quan ens dutxem. (César Rangel)

També pots pensar en petits detalls com no deixar la calefacció o llum encesa si no ets a l’habitació, o no fer servir massa aigua quan ens dutxem o ens rentem les dents.

Els electrodomèstics també són determinants i a l’hora de renovar-los és molt important que tinguem en compte les seves característiques energètiques.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -