Conflictes / Història / Notícia del Dia

La Segona Guerra Mundial, el pitjor conflicte bèl·lic de la història

Fa 80 anys del final de la guerra, marcat per la rendició de l’Alemanya nazi davant les forces aliades

La ciutat alemanya de colònia devastada després dels bombardejos de 1945
La Segona Guerra Mundial va ser devastadora. A la imatge, la ciutat alemanya de Colònia destruïda després dels bombardejos de 1945/pxhere

El 8 de maig de 2025 es commemoren 80 anys del final de la Segona Guerra Mundial a Europa. Aquest mateix dia de 1945, conegut com el Dia de la Victòria, les tropes de l’Alemanya nazi es van rendir davant els aliats, fet que va marcar la fi del conflicte al continent europeu.

La Segona Guerra Mundial va durar sis anys i va enfrontar països de tot el món, que es van dividir en dues aliances militars: els aliats (entre ells els Estats Units, la Unió Soviètica, el Regne Unit, França i la Xina) i les potències de l’eix (liderades per Alemanya, Itàlia i el Japó). Més de 100 milions de soldats d’una vintena de països van participar en la guerra.

Avui dia, continua sent considerat el pitjor conflicte bèl·lic de la història. S’estima que hi van morir entre 70 i 80 milions de persones, xifra que representa prop del 3% de la població mundial de l’època. Moltes van perdre la vida en atacs militars, mentre que d’altres ho van fer a conseqüència de malalties i de la fam.

La guerra va deixar episodis tan tràgics com l’Holocaust (on al voltant de sis milions de jueus van ser assassinats pel règim nazi), els bombardejos massius o el llançament de les bombes atòmiques sobre les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki. Aquells anys, el món va viure una escalada de violència, patiment i destrucció.

Per què va començar la guerra?

Per entendre les causes de la Segona Guerra Mundial hem de remuntar-nos al Tractat de Versalles (1919), signat en finalitzar la Primera Guerra Mundial. Aquest acord va imposar dures sancions econòmiques i territorials a Alemanya després de perdre el conflicte, cosa que va generar una greu crisi econòmica i un profund descontentament entre la població alemanya.

En aquest context de crisi, van sorgir règims totalitaris que prometien restaurar l’orgull nacional i recuperar el poder que el país havia perdut. A Alemanya, Adolf Hitler i el Partit Nazi van aconseguir el suport dels ciutadans amb un discurs basat en el nacionalisme, l’antisemitisme i l’expansió territorial.

Però aquesta ambició expansionista no va ser única d’Alemanya. A Itàlia, Benito Mussolini promovia el feixisme, i al Japó, els militars impulsaven una política imperialista a Àsia. Aquestes tres potències compartien ideologies autoritàries i nacionalistes, i volien ampliar la seva influència territorial a través de la força dels seus exèrcits.

Durant els primers anys, les democràcies occidentals van optar per una política d’apaivagament, és a dir, per no intervenir de manera ferma. Va ser el cas del Regne Unit i de França, que volien evitar l’enfrontament directe per a preservar la pau i van decidir tolerar les primeres accions agressives de les forces de l’eix. 

Tot i això, tot va canviar quan Alemanya va envair Polònia l’1 de setembre del 1939, una agressió que no van poder ignorar. La invasió va provocar que el Regne Unit i França declaressin la guerra a Alemanya, marcant l’inici de la Segona Guerra Mundial

Josep Burgaya

Què hem de saber de la Segona Guerra Mundial?

Anàlisi Josep Burgaya
Doctor en Història Contemporània i professor a la Universitat de Vic
  • Què hem de saber de la Segona Guerra Mundial?
    Anàlisi Josep Burgaya
  • Com t’afecta aquesta notícia?

    Els nazis es van rendir el maig del 1945 i, al setembre, va ser el torn del Japó. La Segona Guerra Mundial (1939-1945) havia acabat, però la comunitat internacional estava preocupada per si un nou conflicte armat a gran escala tornava a posar en perill la humanitat.

    Sabies que en aquest context es va crear l’Organització de les Nacions Unides? L’ONU va ser fundada l’octubre del 1945 amb l’objectiu de promoure la pau, la seguretat internacional, la cooperació entre nacions i el respecte als drets humans. La seva creació va ser una manera d’establir mecanismes per evitar que una tragèdia com la Segona Guerra Mundial tornés a passar. 

    Ara és una de les organitzacions més importants del món. Intervé en conflictes per aconseguir la pau i envia ajuda humanitària a països en guerra. A més, amb iniciatives com els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), busca erradicar la pobresa, millorar l’educació, tenir cura del medi ambient i assolir un desenvolupament just per a tothom.

    La Segona Guerra Mundial va deixar diverses lliçons que no hem d’oblidar, com el perill dels totalitarismes, la importància de la cooperació internacional i el valor dels drets humans.

    L’ABC de la notícia

    Aliats/eix: els dos blocs militars que es van enfrontar a la Segona Guerra Mundial, entre 1939 i 1945. 

    Règim autoritari: govern en què el poder es concentra en una sola persona, sense respectar la democràcia ni les llibertats individuals.

    Ambició expansionista: desig que té un país d’estendre el seu territori o influència política, econòmica o militar més enllà de les seves fronteres.

    Política d’apaivagament: estratègia adoptada per alguns països per evitar la guerra, cedint davant la violència d’altres països amb l’esperança de mantenir la pau.

    Descobreix els principals actors de la guerra

    Resum de la privadesa
    Junior Report

    Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

    Galetes estrictament necessàries

    Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

    Galetes de tercers

    Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

    El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

    Galetes addicionals

    Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

    (Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)