9 gener 2025
spot_img
9 gener 2025

La violència contra les dones: la conseqüència invisible de la pandèmia

La violència de gènere ha augmentat durant els mesos de confinament a conseqüència del coronavirus 

Durant mesos, la població mundial ha viscut confinada a les seves cases. Aquesta fou una de les principals mesures per frenar l’expansió de la pandèmia causada pel nou coronavirus .

El confinament ha reforçat la situació d’aïllament en la qual es troben milers de dones que conviuen amb el seu agressor. El fet de no poder sortir de casa també ha provocat que moltes d’aquestes dones tinguin més difícil l’accés als recursos de protecció

A més, s’estima que la crisi econòmica provocada per la pandèmia afecta especialment les dones més vulnerables que, en molts casos, depenen econòmicament de les seves parelles. 

Segons recull aquest article publicat per ONU Dones, la malaltia de la Covid-19 s’ha convertit en la “situació perfecta” per exercir un comportament controlador i violent a la llar. I l’augment de les xifres a diferents països ho confirmen. 

 

Un augment preocupant de la violència

Al voltant de 243 milions de dones i nenes de tot el món han patit violència sexual o física per part d’un company sentimental en els 12 mesos anteriors a l’abril del 2020, segons ONU Dones. És molt probable que aquesta xifra augmenti a causa de l’avanç de la pandèmia de Covid-19, que ha afectat tant el benestar de les dones com la seva salut sexual i reproductiva, la seva salut mental i la seva capacitat de lideratge en l’àmbit social, laboral i polític.

A França, el ministre d’Interior, Christophe Castaner, va revelar a finals de març que la violència de gènere havia augmentat un 30% des de l’inici del confinament al país, el 17 de març de 2020. A l’Argentina, el Ministeri de les Dones, Gèneres i Diversitats va informar a mitjans d’abril que amb la quarantena s’havia registrat un augment del 39% de les consultes per violència de gènere.

A Singapur, durant el mes de març del 2020, l’associació AWARE va rebre 619 trucades, la quantitat de trucades más gran registrada en un mes en els 29 anys d’història de l’entitat. Per la seva banda, al Regne Unit, les trucades a la línia telefònica nacional d’ajuda contra l’abús domèstic van augmentar en un 25% a finals del mes de març, segons Refuge, l’organització benèfica que gestiona el servei.

I a Somàlia, les mesures de confinament han provocat un augment de les mutilacions genitals femenines (MGF), segons l’ONG Plan International. Al país africà, un 98% de les dones d’entre 15 i 49 anys han estat sotmeses a aquesta pràctica segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

 

Iniciatives en defensa de la dona

La violència a la qual s’enfronten les dones i els seus fills durant l’actual crisi provocada per la Covid-19 ha provocat que moltes organitzacions canviïn la seva forma de comunicar-se i actuar durant la pandèmia. Algunes han fet seguiment de la situació de diverses dones a través del telèfon, altres per videotrucada o missatges. En el pitjor dels casos, algunes dones han perdut la seva capacitat per contactar i demanar ajuda

A Espanya, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Canàries van impulsar la campanya “Mascarilla-19” per així facilitar que les dones en situació de risc poguessin demanar ajuda a través de les farmàcies, un recurs sanitari essencial obert durant l’època de confinament. El País Basc, Andalusia, Navarra, Cantàbria, Ceuta o Melilla són algunes de les Comunitats Autònomes que s’han sumat a la campanya, que també ha traspassat fronteres fins a arribar a països com França o Noruega.

Al Perú s’ha llançat la campanya “Mascaretes violetes“, una iniciativa per visibilitzar i donar suport a totes aquelles dones que lluiten contra la violència de gènere al país llatinoamericà. “Quan s’utilitzen [les mascaretes], el missatge cap a cada dona és clar i contundent: NO ESTÀS SOLA”, es pot llegir a la pàgina web del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), organisme impulsor del projecte.

La violència contra la dona és un problema de salut pública global i una “violació flagrant dels drets humans de la dona“, segons declara l’ONU.

Un problema que ja existia abans de la pandèmia i que afecta una de cada tres dones al món. Al voltant del 30% de les dones han estat víctimes de violència física, i a vegades també sexual, per part de la seva parella.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre el CORONAVIRUS.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ESPECIAL CORONAVIRUS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -