18 abril 2024
spot_img
18 abril 2024

L’alimentació: una preocupació global

Encara que el món produeix aliments suficients per a tothom, hi ha més de 800 milions de persones que pateixen fam

L’Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) celebra el 16 d’octubre el Dia Mundial de l’Alimentació, una data per conscienciar i promoure campanyes que ajudin a garantir una alimentació suficient i nutritiva per a totes les persones.

Segons l’últim estudi sobre seguretat alimentària de la FAO, es calcula que la subalimentació crònica va afectar 815 milions de persones a tot el món el 2016 (gairebé 40 milions més que el 2015). La situació ha empitjorat a zones de l’Àfrica subsahariana, el sud-est asiàtic i l’Àsia occidental.

“Subalimentació: quan una persona passa almenys un any sense menjar aliments que li aportin l’energia necessària, és a dir, la persona no menja aliments amb els nutrients necessaris per a un correcte desenvolupament

Què provoca la gana?

Disposar d’aliments és clau per lluitar contra la gana, però la seguretat alimentària no depèn només de la producció agrícola, la ramaderia o la pesca. Existeixen altres factors com les situacions de conflicte o el canvi climàtic que afecten directament en la desnutrició.

Els conflictes polítics o armats afecten directament la població i impedeixen que les indústries i els negocis alimentaris puguin funcionar amb normalitat. La immensa majoria de les persones que pateixen inseguretat alimentària i malnutrició viuen a països afectats per conflictes.

Com a conseqüència directa d’aquests conflictes, a tot el món hi ha més de 65 milions de persones desplaçades que s’han vist obligades a abandonar la seva llar. A banda de no disposar d’una casa o una feina, la majoria d’aquestes persones no poden permetre’s una alimentació correcta.

En l’actualitat, el canvi climàtic tampoc hi ajuda. L’escalfament global afecta directament la regularitat de les precipitacions, o bé contribueix a formar fenòmens climatològics extrems com a sequeres perllongades o inundacions.

Problemes relacionats amb l’alimentació

La subalimentació pot provocar un retard en el creixement dels més petits, una condició que pot provocar problemes durant la resta de la seva vida. A més a més, la desnutrició infantil aguda segueix sent una amenaça per gairebé 52 milions de nens a tot el món.

L’estudi de la FAO destaca una tendència positiva: la desnutrició infantil continua disminuint, encara que hi ha 155 milions de nens menors de 5 anys que la pateixen.

El mapa global de la fam elaborat per l’Institut Internacional de Recerca en Polítiques Alimentàries (IFPRI) ens mostra que l’Àfrica continua sent, des de fa dècades, el lloc on la gana afecta més persones.

Existeixen altres menes de malnutrició a banda de la desnutrició. L’anèmia (falta de ferro) entre les dones o l’obesitat, tant entre la població adulta com entre els nens, són alguns dels problemes relacionats amb l’alimentació a escala mundial.

 

 

 

Mapa de la fam 2017. En vermell i taronja, les zones més afectades per la desnutrició. (IFPRI) 

De fet, l’excés de pes i l’obesitat són trastorns que han augmentat a totes les regions del món. El 2016, 41 milions de nens menors de cinc anys tenien sobrepès.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -