21 setembre 2024
spot_img
21 setembre 2024

L’alliberament de l’activista Loujain al Hathloul

Al Hathloul ha estat alliberada després de passar 1.001 dies a la presó per defensar els drets de les dones a l'Aràbia Saudita

El govern de l'Aràbia Saudita ha alliberat l'activista Loujain al Hathloul, que ha passat gairebé tres anys a la presó per defensar els drets de les dones al país àrab.

Al Hathloul va ser detinguda al maig del 2018 al costat d'altres activistes feministes saudites per participar en campanyes a favor del dret de la dona a conduir i contra el sistema de tutela masculí, que obliga les dones saudites a comptar amb el permís d'un home per estudiar o casar-se, per exemple.

La justícia de l'Aràbia Saudita la va condemnar a cinc anys i vuit mesos de presó per intentar “canviar el sistema polític saudita” i “danyar la seguretat nacional”. Al Hathloul ha estat alliberada amb mesures cautelars, cosa que significa que no pot sortir del país. La seva germana va anunciar l'alliberament a través de Twitter.

Durant aquest temps, l'activista assegura que ha estat víctima d'assetjament sexual i tortures a la presó, encara que les autoritats saudites ho han negat.

No era la primera vegada que Al Hathloul intentava desafiar el règim saudita. El 2014 va intentar conduir des dels Emirats Àrabs Units fins a l'Aràbia Saudita, per la qual cosa va passar 73 dies a la presó (el dret de les dones a conduir no va ser aprovat fins el 2017).

El 2015, la llei permetia per primera vegada a les dones presentar-se a unes eleccions. Al Hathloul va presentar la seva candidatura, però el seu nom no va aparèixer a les butlletes.

El seu alliberament suposa un reconeixement a la seva tasca a favor dels drets de les dones. No obstant això, les organitzacions de drets humans recorden que encara hi ha molts activistes empresonats a l'Aràbia Saudita i que, sovint, el govern impedeix que tinguin un judici just, a més d'obstaculitzar el contacte amb els seus advocats i famílies.

Una desena d'activistes van ser detingudes al maig de 2018 per protestar contra les lleis de la tutela masculina a l'Aràbia Saudita. Algunes ja han estat alliberades a l'espera del judici, com Eman al-Nafjan o Aziza al-Yousef, mentre que d'altres encara es troben preses, com Nassima al-Sada, que ha passat llargs períodes aïllada a la presó.

L'Aràbia Saudita vol millorar la seva imatge davant el món

L'Aràbia Saudita és un dels països amb més desigualtat de gènere segons l'informe sobre bretxa de gènere 2020 publicat pel Fòrum Econòmic Mundial. Les dones tenen menys drets i estan sotmeses a una tutela masculina: necessiten el permís d'un home per treballar o obrir un compte al banc, per exemple.

Els darrers anys, el govern saudita, liderat pel príncep Mohamed bin Salman, ha impulsat diverses reformes polítiques per modernitzar el país. El 2015 es va permetre a les dones votar i presentar-se com a candidates a les eleccions municipals per primera vegada, i el 2017 se'ls va atorgar el dret a conduir.

També s'han fet reformes per a limitar els efectes de la tutela masculina, de manera que ja no necessiten el permís d'un tutor (el seu pare, marit o familiar més pròxim) per viatjar a l'estranger o fer-se el passaport. Així, l'Aràbia Saudita ha deixat d'ocupar la cua de la classificació Dona, Empresa i el Dret elaborada pel Banc Mundial.

Així i tot, la situació continua sent preocupant per a molts activistes i opositors al règim saudita, homes i dones, que s'han atrevit a denunciar la repressió i la violació dels drets humans al país.

Un dels casos més greus va ser el de Jamal Khassoggi, un periodista molt crític amb la monarquia saudita que va ser assassinat a finals del 2018 a l'ambaixada saudita a Istanbul (Turquia). Mohamed bin Salman sempre ha negat la seva implicació, però aquest fet va provocar que molts governs internacionals pressionessin a l'Aràbia Saudita per canviar les seves lleis.

Avui dia, l'Aràbia Saudita organitza grans esdeveniments esportius i congressos de negocis per millorar la seva imatge davant el món. El fet que sigui un país ric en petroli també li garanteix una gran influència al panorama internacional. Però l'empresonament d'activistes continua creant polèmica i posa en dubte l'estratègia de modernització iniciada pel govern.

D'altra banda, les dones saudites encara han d'enfrontar-se a unes tradicions molt arrelades en la família i la societat en general. Per això és tan important que la igualtat de gènere s'impulsi des de diferents àmbits com les institucions, els mitjans de comunicació o les associacions civils, per exemple.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -