El Pol Sud ja no és únicament un territori per a exploradors i científics
Fa més de 100 anys, dues expedicions es disputaven l’honor de ser els primers a conquistar l’Antàrtida, un continent gelat al sud del globus terrestre que fins aleshores estava deshabitat.
El noruec Roald Amundsen va ser el primer home a arribar al Pol Sud el 14 de desembre de 1911, per a desgràcia de l’anglès Robert Falcon Scott i la seva expedició.
L’aventura d’Amundsen i Scott va obrir la porta a un continent inexplorat, el laboratori perfecte per a científics i investigadors que volien estudiar com era la vida a la Terra fa milions d’anys, abans que l’home deixés la seva empremta.
Una vintena de països hi han construït més de 60 estacions científiques per fer-hi recerca: des d’estudiar les bombolles d’aire atrapades al gel i saber com era l’atmosfera fa milions d’anys, fins a analitzar els efectes del canvi climàtic al Pol Sud.
¡La expedición científica comenzó y nos sumergimos al fondo marino de la Antártida! Está lleno de vida pero las especies son vulnerables. Éstas son algunas de las cosas maravillosas que encontramos 🐳🐧 > https://t.co/BpEqhcF5Ro pic.twitter.com/pCT2EKNABj
— Greenpeace Argentina (@GreenpeaceArg) January 25, 2018
No obstant això, cada vegada més, l’Antàrtida crida l’atenció de turistes intrèpids disposats a suportar les baixes temperatures i amb moltes ganes de descobrir paisatges únics a la Terra.
Volcans i deserts al gel
Malgrat les temperatures sota zero i les dures condicions de l’entorn, els paisatges de l’Antàrtida tenen una bellesa inigualable: val la pena la llarga travessia només pel fet de no veure res construït per l’home durant quilòmetres i quilòmetres.
A l’Antàrtida existeixen molts animals per contemplar: pingüins, foques, balenes, cormorans… Encara que segurament la fauna més interessant és la que està oculta sota el gel i l’aigua, una gran font d’informació sobre l’evolució de les espècies.
Les propostes turístiques inclouen tendes de campanya fabricades amb materials sostenibles i reciclats, excursions per les glaceres, visites a les bases dels primers exploradors i fins i tot ‘kite-skiing’ (esquiar sobre el gel impulsats per un estel).
https://www.instagram.com/p/BiRLxrlAqWK/?utm_source=ig_embed
Els investigadors han descobert que hi ha un centenar de volcans sota la profunda capa de gel de l’Antàrtida. Ara estan apagats, però l’augment de temperatures provocat pel canvi climàtic podria canviar la situació.
De fet, la lluita contra el canvi climàtic i la conservació del gel antàrtic és un dels desafiaments més grans als quals ens enfrontem.
El desglaç de l’Antàrtida podria canviar la composició de l’aigua dels oceans i això repercutiria en les marees i la fauna marina, a més d’augmentar el nivell del mar i posar algunes poblacions i ciutats costaneres en perill.
Un viatge d’allò més inusual
L’Antàrtida no és un país, però sí té unes lleis que cal complir. El Tractat Antàrtic és un acord internacional que estableix una sèrie de normes per garantir la conservació d’aquest territori tan important per a la recerca científica.
En primer lloc, no és necessari obtenir cap visat per viatjar però sí un permís que només poden donar les agències autoritzades. D’aquesta forma es controla el flux de visitants.
La Antártida es el continente más elevado de la Tierra: 2.000 msnm; contiene el 80% del agua dulce del planeta, es el menos húmedo y más frío. El Tratado Antártico contempla la Convención para la Conservación de Focas, de Recursos Vivos Marinos y la Protección del Medio Ambiente. pic.twitter.com/ML0fARx6Kv
— MEMORABLE (@EsMemorable) December 2, 2017
Arribar a l’Antàrtida no és fàcil. L’opció més habitual és viatjar fins a Ushuaia, al sud de l’Argentina, per prendre un vaixell que ens porti fins al continent gelat. L’altra opció és agafar un avió des d’Austràlia o l’Argentina, encara que és bastant més car.
A l’Antàrtida els mòbils no funcionen i tampoc existeixen zones horàries. Les multes per contaminar l’ambient, tirar escombraries al mar o fer malbé l’entorn són de milers d’euros. Qualsevol esforç és poc per conservar un dels últims tresors naturals del planeta.
https://www.instagram.com/p/BlZSzLuhK6-/?utm_source=ig_embed
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.