30 novembre 2022
spot_img
30 novembre 2022
spot_img

L’arquitecte de la Terra Mitjana

L’escriptor britànic J. R. R. Tolkien va inventar una nova mitologia per al seu país

Fa 125 anys naixia John Ronald Reuel Tolkien, i amb ell un increïble i complex món fantàstic. L’escriptor anglès és especialment conegut per la saga El Senyor dels Anells, però la seva obra és molt més extensa.

De conte per a nens a èxit mundial

El món fantàstic de Tolkien, la Terra Mitjana, va sorgir de les històries que explicava als seus fills. Un dels seus contes, El Hobbit, va arribar per casualitat a un empleat d’una editorial londinenca que va insistir en publicar-ho.

El Hobbit es va convertir en un èxit instantani entre nens i adults, i l’editorial va demanar a Tolkien una seqüela. Va ser així com va decidir estendre aquest univers fantàstic als llibres del Senyor dels Anells, una obra més fosca i complexa.

En aquesta es narren les aventures de Frodo Saquet, un hobbit que ha de destruir el poderós anell del malvat Sauron. Frodo emprèn un llarg viatge que el portarà a conèixer als diferents éssers que habiten la Terra Mitjana, com a nans, orcs o elfs.

La primera edició d’El Hobbit es va publicar el 21 de setembre de 1937, amb il·lustracions del propi autor. (Tolkien Society)

La Terra Mitjana, mitologia moderna

Tolkien era un gran aficionat de les mitologies europees i creia que Anglaterra no tenia la que es mereixia. Amb les històries que creava, va voler regalar al seu país noves llegendes adaptades a les tradicions i la manera de ser dels anglesos.

El Senyor dels Anells és només la punta de l’iceberg: Tolkien va crear un món mitològic molt extens que recull a l’obra El Silmaríl·lion. En aquest llibre s’expliquen tot tipus d’històries i llegendes relacionades amb la Terra Mitjana, des de la seva creació fins a com Sauron va forjar l’Anell Únic.

Tolkien va inventar tot un nou món, amb els seus pobles, els seus regnes, els seus rius i les seves muntanyes. (Wikipedia)

Inventor de llengües

Tolkien era professor de literatura a Oxford i un gran coneixedor i amant de les llengües europees. Entenia el francès, l’alemany, l’espanyol, l’islandès, el finès i altres llengües antigues com el llatí i el grec.

L’autor d’El Hobbit tenia l’estranya afició d’inventar noves llengües i imaginar el seu origen i evolució. Per dotar als seus personatges de personalitat, va inventar noves llengües i alfabets com el Quenya, l’idioma dels elfs a la Terra Mitjana.

Tolkien va dotar als seus personatges de llengües pròpies. (Ole Førsten)

Frodo, símbol del moviment hippie

Els personatges de Tolkien es van convertir en símbols del moviment hippie dels anys 60.

Els hobbits eren admirats per la seva forma de vida, lluny del materialisme i en harmonia amb la natura. Eslògans com “Frodo viu” van ser habituals en manifestacions ecologistes i pacifistes!

https://youtu.be/meK0G3o9mPw

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -