22 maig 2024
spot_img
22 maig 2024

L’art de crear una escultura i retratar-la

Els Espais Volart de la Fundació Vila Casas acullen una exposició de fotografies de Frank Horvat sobre les escultures de Maillol

Per Judith Vives

Frank Horvat és un fotògraf de moda molt conegut que ha publicat els seus retrats a les revistes de moda més importants i que, per aquest motiu, està molt acostumat a retratar cossos de models.

Ara bé, a la nova exposició de la Fundació Vila Casas, el fotògraf s’ha plantejat un repte molt curiós: retratar les models esculpides en terracota per l’escultor català Aristides Maillol.

L’exposició ‘Maillol Horvat‘ es pot visitar als Espais Volart de la Fundació Vila Casas i ofereix l’oportunitat de veure dues grans exposicions en una.

D’una banda, s’hi exposen les petites figuretes realitzades per Maillol. Es tracta d’unes peces amb les quals l’escultor experimentava amb les formes i que li servien d’esbós per realitzar, posteriorment, escultures a mida natural amb materials com el bronze.

 

Un artista amb caràcter propi

Aristides Maillol va néixer a França l’any 1861. Va començar com a pintor però un problema a la vista el va dur a provar altres disciplines, com l’escultura. En aquest camp va trobar el mitjà d’expressió que el faria més famós.

Maillol va trobar un estil propi amb el qual va aconseguir superar l’estil impressionista d’Auguste Rodin i començar “una revolució silenciosa que obriria el camí a nous estils en l’escultura”, explica Álex Susanna, comissari de l’exposició.

Totes les escultures de Maillol tenen un element en comú: els seus models són dones que posen nues adoptant diferents posicions.

El cos femení va ser una obsessió per aquest artista, l’obra del qual destaca precisament per centrar-se en el tema de la dona. Per fer-ho va comptar amb diverses models que li van servir d’inspiració. Una de les més famoses va ser la col·leccionista d’art Dina Vierny, que va posar per a algunes de les obres més famoses de l’escultor.

 

Diàleg entre escultura i fotografia

Als Espais Volart pots veure algunes de les terracotes amb la figura de Dina Vierny en diferents postures, a més d’altres obres de l’artista.

Però el més interessant és que al costat d’aquestes petites escultures pengen les fotografies realitzades per Horvat. Es tracta d’imatges de grans dimensions (80x120cm per la qual cosa les figures creixen sorprenentment.

L’efecte de comparar l’obra d’aquests dos creadors és sorprenent. D’una banda, pots fixar-te en els detalls de l’escultura com a figura tridimensional, fixar-te en les seves dimensions i observar-la des de diferents angles.

Alhora pots veure aquestes petites figures en una mida molt més gran gràcies a les imatges d’Horvat, que amb la seva càmera ha aconseguit que les petites escultures de Maillol esdevinguin monumentals.

“En aquesta exposició l’escultura i la fotografia dialoguen amb una intensitat vista poques vegades”, explica Àlex Susanna, que compara Horvat amb un músic que agafa una partitura d’una obra i la versiona a la seva manera.

En total, a la mostra ‘Maillol Horvat’ pots veure 18 terracotes i 59 fotografies. L’exposició es pot visitar fins al 15 de desembre.

Informació elaborada en col·laboració amb Fundació Vila Casas

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -