19 març 2024
spot_img
19 març 2024

Les claus del fenomen King’s League

Futbol i espectacle s'uneixen en aquesta competició esportiva, que cada jornada aplega centenars de milers d'espectadors

Cada cap de setmana milions d'aficionats segueixen els partits de la Lliga Santander, la principal competició de futbol masculí a Espanya, ja sigui a través de la retransmissió per televisió, ràdio o en plataformes digitals.

No obstant això, un nou format està acaparant les mirades dels més joves: la King’s League, una competició esportiva que barreja el futbol amb l'espectacle i que es retransmet en directe a través de canals com Twitch, YouTube o TikTok. El campionat està organitzat per Kosmos, empresa propietat de l'exfutbolista Gerard Piqué.

La King’s League és un torneig de futbol 7 que disputen 12 equips, cadascun dels quals està presidit per streamers i influencers famosos, com Ibai Llanos, The Grefg o el periodista esportiu Gerard Romero, i ex futbolistes com Iker Casillas o el Kun Agüero. Només hi ha un equip presidit per una dona: el Pio FC de la youtuber i gamer Marina Rivers.

A cada jornada es disputen sis partits, que es juguen en una nau industrial del port de Barcelona on s'ha construït un camp de futbol 7 de gespa artificial. Els partits s'emeten en directe per Twitch, el canal oficial de la competició, i pels canals oficials dels streamers que lideren els equips. La retransmissió total dura sis hores.

A més del partit, també s'inclouen continguts addicionals com les retransmissions dels streamers o les tertúlies postpartit, on els presidents dels diferents equips comenten la jornada. En aquest sentit, l'audiència de la King’s League és sobretot una audiència digital, que ha deixat enrere els mitjans tradicionals (televisió, ràdio) per consumir continguts a través d'internet i les xarxes socials.

L'èxit d'aquest format arrossega cada cap de setmana centenars de milers d'usuaris. La tercera jornada va marcar una xifra rècord: 1,3 milions d'espectadors connectats, que va coincidir amb el debut del Kun Agüero com a jugador del seu propi equip i amb la publicació uns dies abans de la nova cançó de Shakira, ex parella de Gerard Piqué.

Les regles de la King’s League

Els partits es juguen seguint les regles del futbol tradicional: fora de joc, servei de banda amb la mà, servei inicial del centre del camp… Així i tot, el reglament de la King’s League inclou algunes variacions inspirades en els jocs de rol per fer que el joc sigui més amè. Les normes es van decidir a través d'una votació a les xarxes socials.

Els partits són més curts: duren 40 minuts i es divideixen en dues parts. La targeta groga implica l'expulsió del jugador durant dos minuts, mentre que la targeta vermella suposa una expulsió de 5 minuts. En cas d'empat, el guanyador es decideix amb un torn de penals des del mig del camp.

Per donar-hi més espectacle, s'inclouen sis armes secretes: cada equip tria una carta a l'atzar que li dona un avantatge durant el partit. Per exemple: xutar un penal a favor, excloure un rival durant dos minuts o robar la carta de l'equip contrari. A més, cada setmana s'introdueix alguna novetat que manté l'audiència enganxada.

@kingsleague David Broncano saca la carta del 1K vs El Barrio #KingsLeagueJ4 #kingsleague #InfoJobs ♬ original sound - Kings League

Els equips tenen la possibilitat de convidar un nou jugador cada jornada. Entre els exfutbolistes que hi han participat hi ha internacionals com l'argentí Javier Saviola (que va jugar al FC Barcelona), el mexicà Chicharito Hernández (Manchester United i Reial Madrid) o el mateix Kun Agüero, que va saltar al camp per jugar amb l’equip que presideix.

D'altra banda, els àrbitres porten càmeres i un micròfon, fet que ofereix una nova visió per als espectadors des del terreny de joc i potència encara més la sensació de telerealitat, com si es tractés d'un reality show que gira al voltant del futbol.

@kingsleague Ibai enloquece con el GOL de Cichero 😈 #KingsLeague #InfoJobs ♬ sonido original - Kings League

Final al Camp Nou

L'èxit de la King’s League ha superat les expectatives dels seus creadors i els ha dut  a adoptar un format de final four per disputar la final. Això vol dir que el vencedor de la King’s League no serà l'equip amb més victòries i punts al llarg del campionat, sinó que es disputarà una final a quatre entre els quatre primers classificats.

El format de Final Four augmenta el nombre d'enfrontaments entre equips, de manera que la classificació final pot canviar a cada partit i això afegeix emoció a la competició. En la pràctica, això atreu més espectadors i pot suposar un augment d'ingressos en publicitat, per exemple.

Fa uns dies, Gerard Pique i Joan Laporta, president del FC Barcelona, van anunciar que la final de la King’s League es disputarà el diumenge 26 de març al Camp Nou, un dels estadis més grans del món, amb capacitat per a més de 90.000 espectadors. Les entrades van dels 10€ als 60€, preus relativament econòmics si els comparem amb el preu habitual de les entrades a l'estadi blaugrana.

La final de la King’s League coincideix amb el partit de tornada entre el Barça i el Reial Madrid de la primera divisió femenina, que es disputarà el mateix 26 de març però a l'estadi Johan Cruyff, amb capacitat per a 6.000 espectadors. Això ha generat crítiques per part dels aficionats, que consideren que el club hauria de donar prioritat a les seves jugadores en lloc d'oferir el Camp Nou a una empresa privada.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -