10 setembre 2024
spot_img
10 setembre 2024

Les cooperatives i els ODS

L’Organització Internacional del Treball (OIT) promou el model de cooperativa com a instrument essencial per a fomentar el desenvolupament sostenible

“Les cooperatives són empreses sostenibles que són propietat dels seus membres i gestionades pels mateixos, i es recolzen en valors que fomenten la cooperació, l’apoderament i la solidaritat, en lloc d’obtenir beneficis únicament. Es reconeixen com un mitjà per a la consecució de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) juntament amb altres empreses del sector privat”.

Aquestes paraules no formen part d‟un discurs activista a favor del cooperativisme. És el reconeixement a la força de les cooperatives per part de l’Organització Internacional del Treball (OIT).

L’organització promou el model de cooperativa com a instrument essencial per a fomentar el desenvolupament sostenible. I sap que el model és idoni perquè en els estudis l’equip investigador ha conclòs que les cooperatives sovint són presents on els proveïdors privats o públics no tenen la capacitat o la voluntat d’arribar.

“Les cooperatives exerceixen un paper fonamental en lassistència sanitària i social, al accés als serveis financers, així com al subministrament d’aigua i energia a les zones rurals de molts països”, diu Simel Esim, economista en cap del sector encarregat de promoure les cooperatives dins de l’OIT. “A més contribueixen a relacions comercials i cadenes de valor més inclusives i equitatives a través de l’exercici de formes alternatives de comerç, com ara el comerç just, i en afavorir el desenvolupament d’una economia amb baixa emissió de carboni gràcies a enfocaments innovadors”.

Alguns exemples

Els exemples són innombrables. En una recent entrevista, el director de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI), Geroen Douglas, en destacava alguns en països on la pobresa i la precarietat campen a gust.

Anomena, entre d’altres, la cooperativa SEWA, de l’Índia. És una constel·lació de cooperatives de diversos sectors, propietat de centenars de milers de dones del sector informal de l’Índia, que proporciona a aquestes dones membres mitjans de vida decents, dignitat i independència real”.

A Indonèsia, a Borneo, la comunitat de Kalimantan Occidental compta amb la cooperativa de crèdit Keling Kumang, una gran empresa mitjançant la qual els agricultors no només construeixen cadenes de subministrament sostenibles, sinó que també reforestar, tenen els seus bbancs comunitaris i supermercats propis. 

I també, és clar, hi ha exemples a la joventut. Com les cooperatives Laboratori, del sector financer, a les Filipines. Aquestes cooperatives fomenten l’emprenedoria col·lectiva entre els joves, amb un enfocament molt innovador: tenen un sistema perquè els nens, des dels 7 anys! estalvieu diners mentre aprenen sobre els beneficis de la cooperació.

“Hi ha milions d’històries fantàstiques per explicar, conclou Douglas-. Prendria anys compartir-ho”.

El moviment cooperatiu va ser el primer grup d’empreses a nivell mundial que va recolzar i va ser reconegut per l’ONU per la contribució als ODS.

El 2023, quan es complia la meitat del termini marcat per les Nacions Unides per a la consecució dels objectius (des del 2015), l’Aliança Cooperativa Internacional dedicava el Dia Internacional del Cooperativisme (6 de juliol) als ODS. “A meitat de camí de l’Agenda 2030, cal aprofundir els esforços, i això només es pot fer amb més cooperació. Les empreses, responsables de l’organització de la producció i la distribució de béns i serveis, han d’estar centrades en les persones i el medi ambient. Les cooperatives tenen un model per fer-ho, i ho estan demostrant des de fa gairebé 200 anys”, va tancar el president de l’Aliança Cooperativa Internacional, Ariel Guarco.

Més informació

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -