4 abril 2025
spot_img
4 abril 2025

Les imatges a l’estil Ghibli reobren el debat sobre la IA

La generació d’imatges amb intel·ligència artificial planteja preocupacions sobre els drets d’autor, la privadesa i la petjada ecològica

Les xarxes socials s’han omplert d’il·lustracions inspirades en Studio Ghibli, l’estudi d’animació japonès fundat per Hayao Miyazaki, il·lustrador i director de pel·lícules com El viatge de Chihiro, La princesa MononokeEl castell ambulant. Però aquests dibuixos que s’han fet virals no els ha fet Miyazaki, sinó la intel·ligència artificial.

ChatGPT, una de les eines d’IA més populars, ha presentat el seu nou model GPT-4o, que permet crear imatges realistes amb un prompt senzill. “Transforma aquesta foto en un dibuix de Studio Ghibli, amb els seus colors i textures característics” és la instrucció que els usuaris estan donant a la IA per aconseguir aquestes il·lustracions.

L’empresa que hi ha darrere de ChatGPT, OpenAI, ha assenyalat que l’eina va aconseguir un milió d’usuaris nous en tot just una hora després de presentar aquesta novetat. L’estil Ghibli és el que més s’ha popularitzat (fins i tot l’ha fet servir el perfil de la Casa Blanca a X). Tot i això, el model permet recrear tota mena d’estils per fer il·lustracions noves.

Aquestes imatges, que ens poden semblar divertides, estan aconseguint molts m’agrada a les xarxes. Tot i això, han reobert el debat sobre la intel·ligència artificial. Quines implicacions té això en la privadesa dels usuaris que han “regalat” aquestes fotografies a la IA? I en els drets d’autor de creadors com Miyazaki? 

Els riscos de la IA

Quan pugem una foto nostra a ChatGPT és com si estiguéssim regalant aquesta imatge a OpenAI. L’empresa processa la informació per crear el que demanem (per exemple, una il·lustració a l’estil Ghibli), però després de donar-te el resultat emmagatzema la teva fotografia a la base de dades.

La companyia té dret a utilitzar-la per millorar els seus serveis, fins i tot per entrenar els seus models d’intel·ligència artificial en el futur, tal com assenyala l’aplicació a la seva política de privadesa. Això ens hauria de fer reflexionar: Volem que les nostres fotos siguin utilitzades per la IA?

La creació d’il·lustracions seguint l’estil d’altres creadors també planteja preocupacions sobre els drets d’autor. Els il·lustradors i artistes tenen drets sobre les seves obres, cosa que significa que ningú no pot copiar-les o fer-les servir sense permís. Si una il·lustració s’assembla massa a una obra original, es podria considerar una còpia

El problema és que la intel·ligència artificial és una cosa que està guanyant molta rellevància en molt poc temps, i encara no hi ha regulacions contundents que controlin aquest tipus de problemes. Més enllà del que és legal, també hi ha una qüestió ètica: molts artistes senten que el seu estil és part de la seva identitat, i si altres els imiten sense reconeixement, és injust.

La generació d’imatges i textos amb IA també planteja riscos des del punt de vista mediambiental, ja que és una activitat que consumeix molts recursos. Aquestes eines funcionen a grans centres de dades, que són enormes instal·lacions plenes de servidors (ordinadors molt potents) que processen informació constantment. 

Per treballar, necessiten molta energia elèctrica, tant per al funcionament dels ordinadors com per mantenir-los refrigerats, ja que generen molta calor. En alguns casos, per evitar que se sobreescalfin s’utilitzen grans quantitats d’aigua. Segons un estudi de la Universitat de Riverside, ChatGPT-3 consumeix una ampolla de 500 ml d’aigua per donar entre 10 i 50 respostes.

Com t’afecta aquesta notícia?

La intel·ligència artificial és una tecnologia en desenvolupament des de fa anys, però recentment ha guanyat una a escala global sense precedents. Això ha despertat preocupacions entre els professors, que veuen com cada cop més estudiants la utilitzen per fer les tasques escolars.

Segons un estudi d’Empantallados i GAD3, el 82% d’alumnes de 14 a 17 anys ha utilitzat eines d’IA alguna vegada. L’informe revela que la majoria dels adolescents les utilitzen per fer feines, per completar els continguts d’una matèria, i per estudiar i preparar exàmens.

Amb la generació d’imatges tan realistes, l’ús d’aquestes eines s’ha disparat, tant en joves com en adults. Abans de llegir la notícia, havies demanat a ChatGPT que transformés una fotografia teva en un dibuix amb l’estil de Ghibli? Ara que en coneixes les implicacions, ho tornaries a fer? 

L’ABC de la notícia

Prompt: instrucció que els humans donem a la intel·ligència artificial perquè generi una resposta o contingut específic.

Intel·ligència artificial: disciplina científica que crea programes informàtics capaços de fer operacions comparables a les que realitza la ment humana, com ara l’aprenentatge o el raonament lògic.

Drets d’autor: drets legals que protegeixen les creacions originals dels autors, com ara obres literàries, artístiques o científiques.

Política de privadesa: document que explica com una empresa recull, fa servir i protegeix la informació personal dels usuaris.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -