22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

Les malalties mentals vistes a través de la pantalla

Moltes pel·lícules i sèries mostren la realitat de persones amb trastorns mentals i contribueixen a lluitar contra tabús i clixés

Les malalties mentals es troben sovint associades a tabús i clixés que no sempre són certs. Mostrar la realitat de les persones amb aquestes malalties, visualitzar la seva problemàtica i parlar d’això pot contribuir a millorar la seva comprensió i acceptació per part de la societat i, d’aquesta manera, lluitar contra l’estigma.

Per a això, el cinema pot ser una bona eina, ja que mitjançant les pel·lícules es poden plantejar qüestions que ajudin a conèixer aquestes malalties. Aquestes són algunes de les pel·lícules amb les quals podem parlar de salut mental.

Joker (2019)

Una de les pel·lícules de més èxit del 2019 va ser Joker. Basada en el popular malvat dels còmics de Batman, aquesta pel·lícula reconstrueix, de manera realista, els orígens del personatge abans de convertir-se en Joker.

Ens mostra el cas clínic d’una persona amb trastorns mentals que no és atesa com convindria ni pel seu entorn ni pels serveis socials.

Aquest retrat de la malaltia mental ha generat polèmiques i debats entre els professionals de la salut mental, ja que alguns consideren que el personatge interpretat per Joaquin Phoenix perpetua estereotips nocius i altres defensen que serveix per estudiar la construcció d’una ment potencialment criminal.

 

Una ment meravellosa (2001)

L’actor Russell Crowe interpreta a John Forbes Nash, un estudiant brillant, però també estrany i solitari, que definirà una revolucionària teoria que li obrirà les portes a convertir-se en professor del prestigiós Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Gràcies a la seva prodigiosa habilitat per desxifrar codis, és reclutat per un agent del departament de Defensa per ajudar els Estats Units durant la Guerra Freda contra la Unió Soviètica.

Però Forbes té un problema, i és que desenvolupa una esquizofrènia paranoide i comença a sofrir deliris, la qual cosa acaba afectant la seva condició física i les seves relacions familiars i amistoses.

Algú va volar sobre el niu del cucut (1975)

Avui en dia, es coneixen molts més detalls sobre les malalties mentals i els seus tractaments més efectius. Però en el passat, sovint les persones afectades per trastorns mentals eren ingressades en hospitals psiquiàtrics en els quals les condicions per als pacients eren pèssimes.

Aquesta pel·lícula clàssica protagonitzada per Jack Nicholson és un reflex dur i realista de la vida en un psiquiàtric en el qual els interns són tractats de manera cruel.

Nicholson interpreta a un home condemnat per assalt, que es fa passar per boig per evitar la presó. Així és com arriba a ser reclòs en un hospital psiquiàtric, on s’imposa una dura i inflexible disciplina que acabarà provocant una guerra entre els pacients i el personal de la clínica.

 

Cigne Negre (2010)

La pel·lícula per la qual Natalie Portman va aconseguir l’Oscar a millor actriu és el retrat d’una ambiciosa ballarina que fa l’impossible per aconseguir el paper de la seva vida en el ballet El llac dels cignes.

Però la personalitat autoexigent i ambiciosa de la Nina, la protagonista, oculta en realitat una jove desequilibrada, inestable i autodestructiva, molt influenciada per una mare possessiva i sobreprotectora.

A mesura que avança la pel·lícula, es va revelant la psicosi que afecta aquesta ballarina, la cerca de la perfecció que pot portar-la a un fatal desenllaç.

 

 

Euphoria (2019)

Si ets més de sèries que de pel·lícules, Euphoria pot ser una alternativa interessant per reflexionar i debatre sobre la salut mental i el benestar emocional. La seva protagonista és una jove de 17 anys que torna de rehabilitació però que no vol acceptar viure sense alcohol.

La sèrie retrata l’adolescència a través d’un grup d’estudiants d’institut que han de fer front a temes presents durant aquesta etapa, com les drogues, el sexe, la violència, els problemes d’identitat, els traumes, les xarxes socials, l’amor i l’amistat.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -