El govern del país ha decidit ajornar la decisió de limitar encara més els casos en els quals es permet l’avortament en un dels països més restrictius d’Europa
Les manifestacions que han tingut lloc a Polònia, les més multitudinàries en dècades, han frenat la gairebé prohibició de l’avortament al país. Polònia és ja un dels països de la Unió Europea amb més restriccions per interrompre l’embaràs.
La llei polonesa permet avortar en tres supòsits: per malformació del fetus (nom que rep l’embrió durant la seva etapa de gestació), si la vida de la mare corre perill, o en cas de violació.
A causa de les restriccions de la llei, la gran majoria d’avortaments al país es devien a malformacions fetals, que majoritàriament causen que el bebè pateixi malalties o tingui defectes físics que afectin el funcionament del seu cos. Prohibir l’avortament en aquest cas suposa prohibir gairebé íntegrament totes les interrupcions de l’embaràs al país.
El Tribunal Constitucional de Polònia és l’òrgan judicial que s’encarrega d’interpretar què pot fer-se o no segons la constitució, la llei fonamental del país. El 22 d’octubre, el Tribunal va dictar que l’avortament per malformacions anava en contra de la Constitució perquè aquesta protegeix el dret a la vida, i que acabar l’embaràs a causa de la salut del fetus “és una forma prohibida de discriminació”.
Manifestacions històriques
Des d’aquest moment, centenars de milers de dones i joves van sortir als carrers, malgrat la pandèmia, per protestar contra la decisió. Consideren que restringir encara més a l’avortament anava en contra dels drets de les dones.
Però la metxa encesa per la decisió del Tribunal Constitucional ha donat peu al fet que els manifestants reivindiquin altres assumptes i protestin contra el partit governant ultraconservador, Llei i Justícia (PiS), i contra la influència que l’Església té en el govern i en la societat.
El Govern tenia fins al dilluns 2 de novembre per publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat la decisió del Tribunal Constitucional, la qual cosa hauria convertit la decisió en oficial, però no ho va fer a causa de les manifestacions. El govern va demanar temps per poder analitzar la situació.
Govern ultraconservador a Polònia
Des del 2015, el partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS) governa al país. Va ser reelegit l’any passat. El seu líder és Jaroslaw Kaczynski, i ha manifestat en diverses ocasions que li agradaria restringir més l’accés a l’avortament.
El partit és conegut pel seu discurs nacionalista, en contra de l’avortament i del matrimoni homosexual. Segons l’organització a favor dels drets LGBTIQ+ ILGA Europe, Polònia és el país europeu que pitjor puntua en relació amb els drets de la comunitat. Segons l’organització Human Rights Watch, les ONG dedicades a assumptes relacionats amb les migracions i l’asil, els drets de la comunitat LGBTIQ+ i els drets de les dones, no van rebre finançament públic el 2019.
Les manifestacions també han posat en dubte la independència del Tribunal Constitucional. Segons el diari The New York Times, 14 dels 15 jutges que els formen han estat seleccionats pel partit en el govern, per la qual cosa Llei i Justícia tindria gran control sobre les seves decisions. La Comissió Europea va iniciar accions legals contra el país per les interferències amb el sistema judicial, segons l’organització Human Rights Watch.
Aquest fet posa en risc la separació de poders al país. En una democràcia, el poder judicial, el legislatiu (el que crea les lleis) i l’executiu (el que aplica les lleis) són autònoms i independents entre ells. Això permet que els jutges puguin prendre decisions sobre la base de les lleis aprovades al país, sense interferència dels polítics, però no és així si la independència no es respecta.
L’avortament, a debat
La interrupció de l’embaràs és encara un tema polèmic en alguns països i en alguns sectors de la societat. La majoria d’antiavortistes considera que totes les vides són sagrades i han de ser protegides, pel fet que les seves idees solen tenir una base religiosa.
Defensen que l’embrió o fetus és una vida humana i donen més importància a això que al dret de la dona a decidir sobre el seu cos i la seva maternitat.
Per als avortistes, durant les primeres setmanes de l’embaràs l’embrió o fetus no està prou desenvolupat per considerar-lo una persona. L’embrió és l’etapa inicial del desenvolupament i passa a ser un fetus a partir de la vuitena setmana. També consideren que el dret a avortar és un dret de les dones i que són elles les que haurien de poder decidir.
Fonts: La Vanguardia, The New York Times, Human Rights Watch, The Guardian
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!