3 desembre 2023
spot_img
3 desembre 2023

L’escàndol Facebook

Les dades de milions d’usuaris de la xarxa social s’han filtrat perquè les utilitzin altres empreses

En les últimes setmanes, Facebook s’ha vist implicat en un escàndol per filtrar les dades personals de milions d’usuaris de la xarxa social.

Tot va començar al 2014, quan Aleksandr Kogan, un professor de psicologia, va desenvolupar una aplicació per predir la personalitat. Aquests programes estudien els interessos i actituds dels usuaris per predir què pot agradar-los-hi. D’aquesta manera, els continguts i anuncis d’una web s’adapten a cada usuari.

Kogan va contactar amb Facebook per posar en pràctica l’aplicació: 300.000 usuaris van accedir a descarregar-se l’app a canvi d’una petita suma de diners (2-5 dòlars). L’aplicació “thisisyourdigitallife” analitzava tots els teus likes, comparticions, llocs visitats…

El problema és que el programa no només va recopilar les dades d’aquests 300.000 perfils (gent que havia accedit voluntàriament), sinó de tots els seus amics. En total, es van recollir dades personals de 50 milions de persones, la majoria de les quals sense permís.

Les dades personals dels usuaris serveixen per predir comportaments i fins i tot condicionar-los. (iStockphoto)

Aquest tipus d’informació és molt valuós per a les empreses, perquè així poden saber què vol la gent, així que Kogan va violar les normes de privacitat de Facebook i va vendre les dades de milions de persones a Cambridge Analytica, una empresa d’anàlisi de dades.

Els fets han sortit a la llum gràcies a un reportatge d’investigació dels diaris The New York Times i The Observer. Els periodistes van aconseguir parlar amb un dels treballadors de Cambridge Analytica, Christopher Wylie, que s’ha convertit en el talp d’aquesta història.

Víctimes o còmplices?

Ara les versions es contradiuen. Kogan diu que els responsables de Facebook sabien el que estava passant, mentre que el fundador de la xarxa social, Mark Zuckerberg, assegura que l’aplicació es va eliminar al 2015 i que van demanar a Kogan que destruís totes les dades recopilades.

https://www.facebook.com/zuck/posts/10104712037900071

Encara no se sap amb certesa si Facebook sabia para què s’utilitzaven les dades o si han estat víctimes d’un engany. Arran de l’escàndol, el valor de les seves accions s’ha desplomat i la companyia ha patit pèrdues per valor de milers de milions de dòlars.

Però el més greu és que els governs i autoritats no s’havien adonat del que estava passant.

En l’era d’internet, en la qual tot evoluciona tan ràpid, les lleis i normatives queden antiquades en un segon. Sembla que encara queda molt per poder garantir la privadesa i la seguretat de les persones a les xarxes.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -