Es compleixen 20 anys de la mort d’Isaac Asimov, autor de ‘Jo, robot’
Isaac Asimov és considerat un dels millors escriptors de ciència ficció del segle XX. Al llarg de la seva carrera va escriure més de 500 llibres on va imaginar el futur dels humans, un futur ple de nous invents, alguns dels quals són avui una realitat.
El sorprenent dels seus llibres és que, malgrat ser futuristes i imaginar un món encara inexistent, eren extremadament precisos amb els detalls científics, probablement gràcies a la seva formació com a bioquímic.
“Si un doctor em digués que només em queden sis minuts de vida, no em preocuparia. Escriuria una mica més ràpid.
Entre els seus llibres més coneguts hi ha la trilogia de la ‘Fundació’ on imagina la humanitat estesa per la galàxia. Una altra de les seves obres més cèlebres és la recopilació de contes ‘Jo, robot’, que va inspirar la pel·lícula de 2004 protagonitzada per Will Smith.
https://youtu.be/jaxDytp4P08
Les prediccions d’Asimov
El 1964, Asimov va publicar un article amb el seu pronòstic sobre com seria el món al cap de 50 anys, al 2014. I, sorprenentment, va encertar amb moltes de les afirmacions.
Per exemple, va predir que durant les trucades telefòniques no només escoltaríem sinó que podríem veure al nostre interlocutor. El que avui coneixem com videotrucades de Skype o FaceTime.
També va dir que hi hauria robots, tot i que no serien molt comuns. Va afirmar que hi hauria aparells de cuina que prepararien menjar i màquines que farien cafè de manera automàtica.
https://www.instagram.com/p/BOxNwtJjuyS/
Per si no fos poc, Asimov també va pronosticar l’aparició de cotxes sense conductor, o com ell els anomenava: “vehicles amb cervell de robot”. I va vaticinar l’exploració de Mart amb missions no tripulades.
Però el més fascinant és que també va predir que no tota la població mundial podria gaudir d’aquestes noves tecnologies.
D’aquesta manera, Asimov advertia sobre el problema de la superpoblació. Afirmava que els humans només sobreviuran si aconsegueixen la igualtat entre homes i dones.
https://www.instagram.com/p/BcRkmfoD_bE/
Altres prediccions que va fer no s’han complert (encara) o no han tingut èxit. És el cas de les pel·lícules en 3D, les plantes de fusió nuclear o una colònia en la Lluna.
Les tres lleis de la robòtica
La major contribució de la literatura d’Asimov és la creació de les “tres lleis de la robòtica”. Als seus llibres, Asimov es preguntava què podria passar si els robots es rebel·lessin contra els humans, per això va formular una sèrie de normes ètiques per controlar el seu comportament.
2 de Enero nace en 1920 Isaac Asimov, escritor y bioquímico estadounidense (de origen ruso) popularmente recordado por las “tres leyes de la robótica” que la mayoría de los robots de sus novelas estaban diseñados para cumplir. pic.twitter.com/eYue3SdeLP
— Perro Galán MX (@PerroGalanMx) December 4, 2017
Aquestes tres lleis (i una quarta que va afegir més tard) limiten les accions dels robots: només poden actuar sota les ordres d’humans i en cap cas poden atacar o fer mal a les persones.
Aquestes normes eren com una eina de seguretat integrada al codi dels robots, que no les podien incomplir.
“Les tres lleis” van aparèixer per primera vegada al seu conte Cercle viciós (1942), fa 75 anys. Per això, els experts adverteixen de la necessitat d’actualitzar-les, ja que els tipus de robot que existeixen avui dia són molt més variats que els androides dels contes d’Asimov.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English