20 juny 2024
spot_img
20 juny 2024

L’eutanàsia: assassinat assistit o salvació?

Encara hi ha debat al voltant de l’ètica d’aquesta pràctica mèdica

L’eutanàsia és el procediment mèdic amb què es provoca la mort a una persona. La persona en qüestió no sofreix, ja que la mort la provoca el metge a partir del subministrament de fàrmacs. A Espanya, practicar l’eutanàsia és legal des del 25 de juny del 2021.

Molta gent avui en dia encara es pregunta que és l’eutanàsia i a quins països està legalitzada. En aquest sentit, és important diferenciar eutanàsia activa i passiva. D’una banda, l’eutanàsia activa és la mort sense sofriment provocada a una persona que té una malaltia terminal o que es troba en un estat d’inconsciència. Actualment, aquest tipus només és legal a set països: Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Espanya, el Canadà, Colòmbia i Nova Zelanda. Per altra banda, en l’eutanàsia passiva es defineix no es dona la mort immediatament i aquesta no és conseqüència immediata de l’acció d’una altra persona. Aquest tipus d’eutanàsia està legalitzada a quatre països: Suècia, Noruega, Dinamarca i Finlàndia. També existeix el suïcidi assistit, que és legal a Suïssa, i consisteix en l’ajuda o assistència a una altra persona que desitja posar fi a la seva vida.

Els requisits per exercir l’eutanàsia segons la llei que va aprovar el govern espanyol són els matiexos que als altres sis països on està legalitzada, i són els següents: cal que la persona que desitja posar fi a la seva vida sigui major d’edat i pateixi una malaltia greu o incurable que causi un patiment físic o psíquic intolerable sense capacitat de millorar (malalties degeneratives). A més, el pacient ha de confirmar la seva voluntat de morir com a mínim 4 vegades al llarg d’un mes, per assegurar-se que no ho ha dit per tenir un “mal dia”.

Heart beat line end of life

No obstant això, hi ha molta gent que no està a favor de l’eutanàsia, perquè per a molts es considera un assassinat assistit. Ara bé, l’eutanàsia pot ser també una salvació. Cadascú ha de poder decidir el que vol fer amb la seva vida, la nostra opinió és que una vida val molt, però si estàs patint i no hi ha remei, mal viure és pitjor. En aquest sentit, creiem que cadascú és lliure de decidir com vol morir i fins a quin moment vol lluitar contra quelcom que és irreversible. Estem d’acord amb que ha d’haver-hi una edat mínima per poder prendre aquesta decisió, de manera que es faci amb sentit comú.

La primera persona a qui es va aplicar l’eutanàsia a Espanya, un cop legalitzada, va ser Eskarne, que feia 10 anys que patia per la seva malaltia. El seu estat era irreversible i d’una gran dependència. Els seus familiars van entregar la sol·licitud d’eutanàsia el 25 de juny, la mateixa data en què es va legalitzar la pràctica a Espanya, i finalment al cap de trenta dies Eskarne va descansar en pau i va deixar de patir.

Article escrit per Pablo Rodríguez, Núria Farré, Jana Llort i Queralt López, de la revista Angeleta Report, que forma part del projecte Revista Escolar Digital (RED), una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -