Salut mental / Notícia UD

L’impacte de l’autisme en la família

El Trastorn de l’Espectre Autista impacta la vida familiar i social i és molt important aconseguir suport de professionals i comprensió de l’entorn

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

L’autisme és un trastorn que afecta la comunicació i les relacions socials d’una persona. Quan una família rep el diagnòstic d’autisme d’un dels seus fills, poden aparèixer molts canvis emocionals, socials i econòmics. Aquests afecten la vida diària de la família, les seves relacions i el benestar de tots els membres.

Quan els pares descobreixen que el seu fill té autisme, és normal que sentin estrès, confusió o fins i tot culpa. No obstant això, amb el temps i el suport adequat, molts pares aprenen a afrontar aquestes dificultats amb serenitat. La preocupació per no saber com ajudar el seu fill pot convertir-se en una motivació per aprendre noves estratègies i veure els seus progressos.

És important entendre que les famílies passen per un procés emocional que pot començar amb la negació, seguida de confusió i, finalment, l’acceptació. En aquest procés, és essencial que els pares rebin suport professional per comprendre millor el trastorn i afrontar els reptes amb més calma.

Impacte en la vida quotidiana

Un dels aspectes més complicats per a les famílies amb un nen amb autisme és l’estrès que genera la situació. El temps dedicat a les teràpies, els canvis en els horaris familiars i les responsabilitats laborals poden fer que la família se senti molt cansada i sense temps per a si mateixa. A més, els costos de les teràpies poden ser molt elevats, afectant l’economia familiar.

Els germans d’un nen amb autisme també se’n veuen afectats. Sovint, els pares dediquen molta atenció al nen amb autisme, la qual cosa pot fer que els altres fills se sentin ignorats o frustrats. Però també poden desenvolupar habilitats de comunicació i empatia, convertint-se en un suport important per al germà. Això pot enfortir la relació fraternal.

Impacte social i relacions

Les famílies amb un nen amb autisme poden tenir dificultats per mantenir relacions socials. Els amics i familiars poden no entendre les necessitats del nen, portant a situacions d’aïllament social.

Aquesta situació també afecta la relació de parella. Els pares amb un fill autista sovint experimenten més estrès i tensions, que, en casos extrems, poden portar a separacions. És comú que les mares siguin les que es facin càrrec de la major part de la cura, cosa que pot augmentar el sentiment de solitud i estrès. Aquesta càrrega emocional pot afectar la seva salut mental, dificultar la seva carrera professional i generar sentiments de culpa.

No obstant això, actualment hi ha moltes comunitats i grups de suport que ofereixen recursos i comprensió a les famílies.

Com afecta l’autisme a la vida familiar?

Els nens amb autisme tenen necessitats especials que poden alterar molts aspectes de la vida familiar. Per exemple, la salut física i mental dels pares pot veure’s alterada pel cansament i l’estrès continu. També, la necessitat d’un cuidador dedicat, sovint la mare, pot provocar problemes econòmics i laborals. A més, el cost de les teràpies pot ser molt alt.

Els germans també poden veure’s afectats, ja que sovint no reben la mateixa atenció que el nen amb autisme. Aquest desequilibri pot generar conflictes i dificultats en la relació entre ells.

El rol de la societat

Les famílies amb un nen amb autisme sovint tenen dificultats per trobar el suport adequat a la societat. Moltes vegades, els nens no poden participar en activitats amb altres nens per la falta de recursos o preparació en escoles i espais públics. És essencial sensibilitzar la societat perquè aquests nens puguin participar activament.

Si tens un amic amb autisme, és important entendre que pot tenir necessitats específiques. El respecte, la paciència i la inclusió són claus per ajudar-lo a sentir-se part del grup. Mostrar comprensió pot millorar la vida d’una persona amb autisme i afavorir una millor dinàmica familiar.

Tot i que l’autisme presenta reptes per a les famílies, amb el suport adequat i bona comunicació, es poden superar els obstacles. La clau està en la comprensió i el suport mutu.

Aquest article forma part de la Unitat Didàtica “Autisme i empoderament”, elaborada en col·laboració amb la Federació Catalana Autisme.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)