2 desembre 2023
spot_img
2 desembre 2023

Literatura per a joves inspirada en la mitologia

‘El do d’Ariadna’ inaugura la trilogia futurista del popular escriptor de literatura juvenil Nando López

Per Judith Vives

A la mitologia grega, Ariadna era la filla dels reis de Creta, Minos i Pasífae, es va enamorar de Teseu i el va ajudar a sortir del laberint després de matar el Minotaure. A El don de Ariadna, un personatge amb el mateix nom i atributs similars és l’heroïna que ajudarà els rebels d’Ypsilon a alliberar la gent de la repressió, la censura i el control dels Ciclops.

El don de Ariadna és el primer volum de La leyenda del Cíclope, una trilogia signada per l’escriptor Nando López, conegut per altres obres com En las redes del miedoLa foto de los diez mil me gusta i La versión de Eric.

A les tres novel·les de La leyenda del Cíclope, els mites grecs i llatins s’adapten als nous temps i es converteixen en protagonistes d’una fantasia distòpica.

A més, els lectors se sentiran identificats amb els protagonistes: dos adolescents que han d’assumir una gran responsabilitat i que s’enfronten a les emocions, les pors, els dilemes i les incerteses pròpies de la seva edat.

Aquesta aventura futurista està ambientada al món imaginari d’Ypsilon, a l’any 10 del Nou Ordre. El país es prepara per l’aniversari de l’incendi que ho va canviar tot. Han estat deu anys de censura, repressió i felicitat imposada, en què els habitants s’han vist obligats a fugir dels Ciclops. Però ara els Rebels tenen una arma secreta: la jove Ariadna i el seu do.

Inicialment havia de ser només un llibre, però quan va començar a escriure Nando López es va adonar que necessitaria més volums per desenvolupar la història i els seus personatges. “És interessant veure les teories que van sorgint entre els lectors a mesura que van llegint les novel·les”, explica López, que ha participat a diverses tertúlies amb joves lectors de la seva trilogia.

A més d’El don de Ariadna, la trilogia es completa amb El secreto de T i El enigma de Tiresias. Totes compten amb les espectaculars il·lustracions de David Benzal.

 

Reinterpretar els mites

A tots els llibres, López s’inspira en personatges mitològics i reinterpreta els tòpics. L’autor assegura que no cal conèixer els mites per gaudir d’aquesta trilogia però, si t’agrada la mitologia, s’hi podran reconèixer algunes referències a la cultura clàssica. De fet, a l’univers d’Ypsilon, dos dels llibres prohibits són L’odissea i Les metamorfosi, dues de les obres més famoses de la literatura clàssica que han arribat fins avui.

Nando López ha volgut fer “una cosa molt diferent” combinant la mitologia grega amb la ciència ficció distòpica. “És una manera de reivindicar la importància de conèixer les nostres arrels culturals“, explica l’autor, que ha jugat amb els mites per crear una novel·la “molt social i molt política”.

A més, a El don de Ariadna es tracten molts temes actuals com la llibertat, la igualtat, el medi ambient, la manipulació informativa i les fake news, els populismes o la crisi energètica.

https://www.instagram.com/p/CUwpgTNDroo/?utm_source=ig_embed

Ambientada en un univers molt original i versemblant, la novel·la està plena de referents actuals i amb una estètica propera al món audiovisual i els videojocs. Com ja és habitual a les obres d’aquest autor, el llibre també juga amb el relat en dos temps, explicant les històries dels personatges en el passat i el present.

Informació elaborada en col·laboració amb SM/Cruïlla

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -