Davant de l’expansió de la pandèmia arreu del món, els països llatinoamericans comencen a prendre mesures per contenir el contagi
La pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2 s’ha estès per tot el món, fins i tot a Llatinoamèrica. Els països d’aquesta regió han estat dels últims a registrar casos de contagi, en part per la distància geogràfica amb la Xina, focus d’origen del virus.
No obstant, avui dia l’epidèmia de Covid-19 també s’ha propagat fins al continent americà. Fins el dijous 19 de març, tots els països de la regió tret de Nicaragua i El Salvador registraven casos de la malaltia, segons el mapa de seguiment de la Universitat Johns Hopkins.
L’afectació és diferent a cada país, però les accions de prevenció i protecció de la població moltes vegades són les mateixes.
Països com Bolívia, Colòmbia, Costa Rica i l’Equador han decretat l’estat d’emergència, la qual cosa suposa el tancament de fronteres i la suspensió de classes i activitats comercials, a més de prohibir la celebració d’actes multitudinaris.
Una de les mesures més utilitzades per frenar l’expansió del virus és el confinament de la població a casa: només es pot sortir per anar a comprar productes bàsics, a treballar o per fer desplaçaments autoritzats.
A l’Equador també s’ha establert un toc de queda que prohibeix sortir de casa entre les 21h i les 5h.
La salud de los ecuatorianos es nuestra prioridad. #QuédateEnCasa por tu bienestar, por tu familia, por tus seres queridos, por tu país. ¡Al #Covid19ec lo ganamos juntos! ¡Cuando se trata de la vida, ninguna medida es extrema! pic.twitter.com/WEywO4WHxX
— Lenín Moreno (@Lenin) March 17, 2020
Una altra mesura adoptada per països llatinoamericans és la suspensió de vols procedents d’Europa i Àsia, a més d’aïllar en quarantena els viatgers que arribin d’aquestes regions.
Les conseqüències econòmiques del coronavirus poden ser molt greus en aquesta regió, ja que molts països llatinoamericans encara arrosseguen els efectes de la crisi econòmica i tenen sistemes sanitaris amb pocs recursos.
A més, les desigualtats socials poden fer que les persones més pobres siguin les més afectades.
El Brasil, el país més afectat
El Brasil és el país més gran de Llatinoamèrica, amb una població de més de 200 milions de persones. També és el país amb més casos de contagi per coronavirus: de moment s’han confirmat més de 340 casos a tot el territori, segons el mapa de la JHU.
Malgrat això, el Brasil no ha adoptat mesures restrictives com la resta de països de la regió. El Ministeri de Salut brasiler tan sols recomana la cancel·lació d’actes massius i la suspensió de classes, encara que aquestes mesures no siguin obligatòries a tots els estats.
L’Aeroport Internacional de Sao Paulo, el més important del país i el segon més gran de Llatinoamèrica, continua funcionant amb normalitat i rebent vols de zones més afectades com Europa.
El president del país, Jair Bolsonaro, ha estat fortament criticat per no adoptar mesures més contundents per fer front a la malaltia.
El govern brasiler no ha decretat el tancament de fronteres ni el confinament, encara que ha presentat una sèrie de mesures econòmiques per ajudar les empreses i ha anunciat la contractació de 5.000 metges per tractar els casos de contagi.
Així i tot, en alguns estats el govern regional sí que ha decretat l’estat d’emergència i ha demanat a la població que es quedi a casa, com a Sao Paulo o Rio de Janeiro.
Al mateix temps, països fronterers com el Paraguai o l’Argentina han tancat les seves fronteres amb el Brasil per evitar l’expansió de l’epidèmia.
Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.