El llegat del Petit Príncep

'El Petit Príncep' és un llibre per a petits i grans que ens ensenya la importància de veure amb el cor. (Antoine de Saint-Exupéry)

El conte d’Antoine de Saint-Exupéry inspira a petits i adults per la senzillesa de la seva història i la importància de les seves paraules

“Totes les persones grans han començat essent nens. (Però n’hi ha poques que se’n recordin).” Així comença ’El Petit Príncep’, una història que parla de l’amor, l’amistat, els sentiments i la por a sentir-nos sols.

El seu autor, Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), era un pilot d’avions francès: li encantava volar i va participar en expedicions per Europa, Àfrica i Amèrica del Sud.

Al llarg de la seva vida, Saint-Éxupery va escriure diverses novel·les però El Petit Príncep és la més coneguda. Pot semblar un llibre per a nens, però les lliçons que ens dóna el petit protagonista no tenen edat.

La història comença quan un pilot d’avió pateix una avaria i es desperta enmig del desert del Sàhara. No sap on es troba ni com sortir d’allí… Llavors, del no-res, apareix un nen ros que li demana que li dibuixi un be.

L’autor va il·lustrar la història del Petit Príncep amb els seus propis dibuixos (Antoine de Saint-Exupéry)

La saviesa d’un nen

L’aviador decideix anomenar-lo Petit Príncep perquè la seva cabellera brilla sota el sol. El noi li explica que ha vingut d’un planeta diminut (un asteroide, en realitat) on hi ha tres volcans petits, una rosa capritxosa i llavors de baobabs que han d’arrencar-se per evitar que acabin engolint la seva llar.

En el seu viatge a la Terra, el Petit Príncep passa per altres planetes on coneix a un rei arrogant, un bevedor avergonyit o un home de negocis avariciós. Amb cada personatge, el petit príncep aprèn alguna cosa nova sobre les persones i, al mateix temps, fa reflexionar al lector.

És el mateix que li passa al pilot. Al principi busca una explicació lògica a l’aparició del Petit Príncep i intenta parlar amb ell com si fos un adult, però després s’adona que ha de veure més enllà de les aparences.

Solo con el corazón…

A post shared by El Principito⭐️ (@iprincipito) on

Per al Petit Príncep, la rosa del seu planeta és única al món, encara que existeixin milions de roses a la Terra. I quan coneix a una guineu i decideix domesticar-la, entén el que significa tenir a un amic i dir-li adéu. No importa com de rics siguem: és el temps que dediquem a les persones que estimem el que les fa tan importants.

Una inspiració real?

Al 1935, quan treballava com a pilot de transport aeri, Saint-Exupéry va patir un accident d’avió i es va estavellar al desert del Sàhara.

Ell i el seu copilot, André Prévot, van estar caminant quatre dies pel desert fins que una tribu de berbers els va trobar i els va salvar la vida. Diuen que aquesta experiència li va servir d’inspiració per a la història.

Durant la Segona Guerra Mundial (1940-1945), l’exèrcit alemany va ocupar una part de França i molts ciutadans francesos van haver d’exiliar-se. Saint-Exupéry no va poder publicar la seva obra al seu país natal, per això El Petit Príncep va aparèixer per primera vegada a Estats Units.

El llibre es va publicar al 1943, un any abans que Saint-Exupéry desaparegués misteriosament mentre volava al seu avió… igual que l’aviador del llibre, potser acabés trobant-se amb el Petit Príncep.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here