28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

Llibres on buscar aixopluc

Més de 70 milions de persones s’han vist obligades a deixar casa seva a la recerca d’un lloc segur. I ho han fet en llocs molt dispars del planeta, de forma molt diferent en cada cas i per causes diferents. I tanta diversitat és recollida de forma molt plural en la literatura.

Us mostrem quatre llibres que ens permeten acostar-nos una mica més als moviments migratoris i, en definitiva, buscar una mica d’aixopluc entre tanta desesperança.

‘El caçador d’estels’, Khaled Hosseini

El caçador d’estels (Amsterdam) recull la història de l’Amir i en Hassan, dos nens que viuen a Kabul, la capital de l’Afganistan, quan la caiguda de la monarquia i la invasió de l’URSS forcen l’èxode de refugiats afganesos al Pakistan i l’Iran. La novel·la, venuda a més de 70 països, va ser la primera que va escriure Khaled Hosseini, un escriptor afganès que va fugir del seu país i va aconseguir asil polític als Estats Units.

‘Oscuridades programadas’, Sarah Glidden

La dibuixant dels Estats Units Sarah Glidden va decidir acompanyar com a observadora uns amics reporters en un periple per Turquia, Síria i l’Iraq. A les pàgines del còmic Oscuridades programadas (Salamandra Graphic), la il·lustradora recull les històries personals que ajuden a entendre l’impacte de la guerra en els ciutadans d’aquests territoris. Però les vinyetes d’aquest àlbum també reflecteixen la feina dels periodistes presents en els conflictes armats per poder explicar-los al món.

‘Oceà Àfrica’, Xavier Aldekoa

Qui en sap d’aquesta professió és el periodista Xavier Aldekoa, que retrata a Oceà Àfrica (Ara Llibres) la diversitat del continent africà, format per més de 50 països. El llibre permet endinsar-se una mica més en la forma de vida a l’Àfrica, on es troben alguns dels camps de refugiats més grans del mónentre ells, el de Dadaab amb més de 245.000 persones.

‘Suite francesa’, Irène Némirovsky

Suite francesa (La Magrana) és un conjunt de novel·les inacabades escrites per l’autora francesa Irène Némirovsky, que va morir l’any 1942 en el camp de concentració d’Auschwitz. El manuscrit d’aquesta obra va estar amagat durant més de 50 anys en una maleta fins que les seves filles el van trobar. Némirovsky relata la fugida dels ciutadans francesos després de l’ocupació alemanya el juny del 1940 i la vida en una petita vila francesa després d’aquests esdeveniments.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -