8 desembre 2023
spot_img
8 desembre 2023

Llibres sobre fabricar mentides

Són molts els autors que s’han interessat pels límits de la veritat

Com es decideix en qui confiar? Cal creure’s tot el que diu la tele? I la ràdio? Les notícies falses no es van inventar per culpa d’internet, sinó que hi ha alguna cosa molt més antiga i més humana que explica el seu origen: la mentida. Per això, per entendre el fenomen de les fake news, Junior Report proposa aquests tres llibres:

La guerra dels mons (Quaderns Crema, 1998), d’H. G. Wells

La novel·la narra una invasió extraterrestre. Que què té a veure això amb les fake news? Doncs que molta gent va creure que era real. Va passar al 1938, quan l’actor, director, guionista i productor de cinema nord-americà Orson Welles va adaptar la història per retransmetre-la per la ràdio com si fos una sèrie. A Nova Jersey i Nova York es van viure autèntiques escenes de pànic i Welles va haver de disculpar-se públicament.

L’adversari (Empuries, 2000), d’Emmanuel Carrère

De vegades, les fake news són simples mentides que creixen fins a fer-se incontrolables. A principis dels anys 90, un home anomenat Jean-Claude Romand va ser a punt de ser descobert. Havia mentit durant tota la seva vida. No era l’alt càrrec mèdic que deia ser. Però abans que se sabés la veritat, va matar a la seva dona, els seus fills i els seus pares i va intentar suïcidar-se, però no ho va aconseguir. Va ser condemnat a cadena perpètua. L’autor va voler conèixer-lo i va escriure aquest llibre.

L’exclusiva! (Empuries, 2012), de Annalena McAfee

L’acció se situa al 1997, justament en els primers anys de l’eclosió d’Internet, quan encara es pensava que era alguna cosa que passaria de moda, i on avui es generen la majoria de rumors falsos i fake news. El llibre parla d’una entrevista entre dos periodistes (una prestigiosa professional i una novell ambiciosa), dels seus interessos i dels seus mètodes per apropar-se a la veritat. Segons l’autora, avui ja no n’hi ha prou amb el periodisme per estar informat, també cal saber història.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -