17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Llibres sobre la revolució que va canviar el món 

Històries sobre els èxits i fracassos de la Revolució Russa que segueixen presents cent anys després

Aquest 2017 es compleixen 100 anys de la Revolució Russa, un dels fenòmens més importants i decisius del segle XX.

Coneguda també com a Revolució d’Octubre o Revolució Bolxevic, va suposar el final del règim dels tsars i la creació d’un nou estat socialista que, liderat per revolucionaris com Lenin, Trotski i Stalin, va contribuir a un nou ordre polític al món.

Els ressons dels seus èxits, però també dels seus grans fracassos, continuen sentint-se amb el pas del temps.

Deu dies que trasbalsaren el món

John Reed

Crònica dels moments clau de la Revolució d’Octubre narrada per un dels referents del periodisme sobre el terreny: el corresponsal de guerra nord-americà John Reed.

Des de jove, Reed va simpatitzar amb el marxisme i explica els fets des de primera línia, a peu de carrer, en un llibre que fins i tot Lenin recomanava per entendre el procés de canvi polític.

La pel·lícula Reds (1981) escrita, dirigida i protagonitzada per Warren Beatty, explica la vida del periodista.

Deu dies que trasbalsaren el món, John Reed

Tintín al país dels soviets

Hergé

El dibuixant belga Hergé va ser el creador de les aventures de Tintín, un intrèpid reporter que anava sempre acompanyat del seu gos Milú. Les historietes van començar a publicar-se com a suplement juvenil d’un diari catòlic belga, Le Petit Vingtième (1929-1930), i es van crear com a propaganda antimarxista per als nens.

A Tintín al país dels soviets, Tintín i Milú viatgen a Moscou per fer un reportatge sobre el president comunista Iósif Stalin. El jove i audaç reporter s’enfrontarà a nombrosos perills mentre descobreix els secrets dels bolxevics.

Una bona mostra de com la nova Rússia provocava tant grans simpaties com rebuig.

El Doctor Givago

Boris Pasternak

Aquesta novel·la narra una gran història d’amor amb el rerefons de la Revolució Russa. Un amor impossible en uns moments de canvi i de dolor en els quals apareixeria un nou ordre polític i social.

La tràgica història de Iuri i Lara és un clàssic de tots els temps. El seu autor, Boris Pasternak, va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura el 1958 però va tenir molts problemes de censura a Rússia. La cèlebre pel·lícula Doctor Givago (1965), dirigida per David Lean i protagonitzada per Omar Sharif, va fer encara més popular l’obra.

El doctor Givago, Boris Pasternak

La rebel·lió dels animals

George Orwell

Abans de la cèlebre novel·la 1984, l’escriptor i periodista anglès George Orwell va publicar aquest llibre, una sàtira de la Revolució Russa i el triomf de l’estalinisme.

Aquesta obra és un clàssic vivent que demostra com els grans canvis polítics solen estar plens d’ombres. En els animals de la granja d’aquesta història veiem les contradiccions dels humans, i en el presumpte ordre social, el totalitarisme. Per entendre els perills de l’organització política i social.

La rebel·lió dels animals, George Orwell

La guàrdia blanca

Mikhaïl Bulgàkov

Un retrat documental de la Guerra Civil que van viure els russos. La història explica la tràgica disgregació de la família Turbín: els germans, intel·lectuals monàrquics de Kíev (Ucraïna), viuran les conseqüències de la caiguda del tsar.

Aquesta novel·la històrica, de fons autobiogràfic, trasllada el lector a l’època de la Revolució i l’aparició del nou sistema comunista. Els censors de Stalin van veure el llibre com part d’una trilogia inacabada sobre la revolució i la guerra i, com a conseqüència, el van prohibir.

La guàrdia blanca, Mikhaïl Bulgàkov

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -