18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

La lluita feminista de la Princesa Leia

L’actriu Carrie Fischer va haver d’enfrontar-se a molts prejudicis i crítiques durant el rodatge de la Guerra de les Galàxies

L’actriu Carrie Fisher (1956-2016) tenia només 20 anys quan va començar a interpretar a la Princesa Leia, una dona forta i guerrera, més líder que princesa. Però, malgrat la seva gran actuació, no sempre s’ha recordat la Carrie Fisher d’aquesta manera.

Donar vida a Leia Organa va ser molt més difícil del que apareix en pantalla. Darrere de les càmeres, la jove actriu va haver d’aguantar actituds sexistes i masclistes. A més, en algunes escenes, la representació de la princesa rebel no coincidia amb la imatge de lluitadora feminista de la saga.

El polèmic bikini daurat

Una de les polèmiques més conegudes és la del famós bikini daurat que Leia Organa vesteix a la pel·lícula El retorn del Jedi (1983).

Leia és capturada per Jabba el Hutt, un ésser bavós i retorçat que la converteix en la seva esclava sexual. En aquesta escena, Leia vesteix un bikini metal·litzat i està lligada amb cadenes (que després utilitzarà per escanyar al seu captor i alliberar-se).

El polèmic bikini de la princesa Leia (Lucasfilm)

La polèmica gira entorn de dues qüestions. D’una banda, el fet que Carrie Fischer no volia portar aquest bikini perquè considerava que convertia el seu cos en un objecte i no era necessari per a la trama de la pel·lícula.

D’altra banda, perquè aquest tipus de vestuari era totalment contrari a la imatge de princesa guerrera. El bikini daurat va ser criticat per desmuntar la visió feminista de Leia, en convertir-la en objecte sexual pel públic.

Lamentablement, el polèmic vestit va acabar convertint-se en una icona de la saga i posant en evidència que, per molt feminista i transgressor que fos el personatge, a les dones se les visualitza pel seu físic i no pels ideals que representen.

A l’espai no hi ha roba interior

El bikini metal·litzat no va ser l’única vestimenta amb la qual Carrie Fisher no estava d’acord.

A la primera pel·lícula de la saga, Una nova esperança (1977), la Princesa Leia porta un vestit blanc quan intenta escapar de les tropes imperials. El director, George Lucas, li va demanar a Carrie Fisher que portés el vestit sense sostenidor.

Fisher va voler demanar-li explicacions, però el director es va limitar a dir-li que “a l’espai no hi ha roba interior”.

https://youtu.be/y-7rXTB5H_o

Quan va acceptar el paper, Carrie Fisher tenia només 19 anys, però ja llavors els productors de la pel·lícula li van dir que necessitava aprimar-se per encarnar la jove Princesa.

Els durs cànons estètics es van mantenir 40 anys després. Pel rodatge de El despertar de la força (2015), on la Princesa Leia ja és una dona gran, els productors van tornar a demanar-li a l’actriu que s’aprimés 15 quilos.

Actituds sexistes a la meca del cinema

A les seves aparicions públiques, Carrie Fisher sempre comentava aquests fets com a anècdotes i hi intentava treure importància. No obstant això,aquest tipus d’actituds masclistes i discriminatòries amb les dones són habituals al món del cinema, especialment a Hollywood.

Fa poc han sortit a la llum diverses denúncies d’assetjament sexual al món del cinema i la televisió d’Estats Units. El moviment #MeToo ha traspassat fronteres i dones de tot el món han alçat la veu per explicar les seves pròpies experiències i denunciar-ho.

El 27 de desembre es complirà un any de la mort de Carrie Fisher. Com ella, moltes actrius han hagut de suportar un tracte sexista per avançar a la seva carrera. Carrie Fisher ho va fer públic i d’aquesta manera va encapçalar una lluita feminista en la qual encara queda molt per fer.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -