2 desembre 2023
spot_img
2 desembre 2023

L’ombra del nazisme a Alemanya

Un partit d’extrema dreta aconsegueix representació al parlament alemany per primera vegada des de 1945

L’any 1933, el Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany (NSDAP) d’Adolf Hitler va arribar al poder a Alemanya. Va instaurar-hi una dictadura i el nazisme va ser la ideologia del règim que va governar el país fins a l’any 1945.

Durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945), els nazis van ocupar altres territoris com França, Txecoslovàquia (actuals República Txeca i Eslovàquia), Hongria, els Països Baixos, Dinamarca i Noruega. Aquella Alemanya era coneguda com l’Alemanya nazi.

Adolf Hitler va imposar una societat sectària i excloent i va aplicar la repressió contra diferents col·lectius com els jueus, els comunistes i els homosexuals; va fer una neteja racial.

L’Holocaust va ser el genocidi dut a terme pels nazis en un llarg procés per exterminar el poble jueu d’Europa.

Deportats espanyols al camp d’extermini de Mauthausen durant la Segona Guerra Mundial. (Arxiu)

Després de la mort de Hitler i la fi de la Segona Guerra Mundial el 1945, Alemanya va quedar dividida però va saber sortir d’aquesta situació enfortint la democràcia.

Durant dècades, qualsevol moviment associat a l’extrema dreta era qüestionat per la societat i perseguit per les autoritats alemanyes. Però ara sembla que el moviment populista de dretes torna al país.

L’extrema dreta al Bundestag

Al setembre de l’any passat, l’extrema dreta va entrar al Bundestag, el parlament alemany, per primera vegada des del 1945.

El partit Alternativa per Alemanya (AfD) té un discurs islamòfob i antiimmigració. Per això, l’entrada d’aquest partit al Bundestag ha posat en alerta la democràcia alemanya.

El passat nazi d’Alemanya feia impensable la irrupció un altre cop d’un partit d’extrema dreta en la vida parlamentària. La societat alemanya tenia molt interioritzat que la història no es podia tornar a repetir.

Eleccions a Baviera

Fa dues setmanes es van celebrar les eleccions a la Regió de Baviera, una de les més riques d’Alemanya.

El gran guanyador dels comicis va tornar a ser el partit d’extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD): va ser el tercer partit més votat amb el 10,3% dels vots i va aconseguir entrar per primer cop en la història al parlament de Baviera.

Amb aquest resultat, el partit del discurs islamòfob i antiimmigració ha aconseguit representació a tots els estats d’Alemanya.

Malgrat els esforços de la societat alemanya per superar el passat nazi, sembla que la memòria històrica ha quedat en l’oblit. Ara, Europa sencera veu amb temor com l’extrema dreta torna a guanyar terreny.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -