L’oposició dins de Rússia
Com ha reaccionat la població russa davant la invasió a Ucraïna?
No tota la població de Rússia està dacord amb la invasió a Ucraïna. Milers de persones s’han manifestat a diverses ciutats del país per demanar al govern de Putin que aturi els atacs. Les autoritats han arrestat més de mil persones, encara que és difícil saber la xifra exacta perquè el Kremlin (el govern rus) aplica una estricta censura informativa per frenar el moviment opositor.
Vladímir Putin controla el govern rus des de fa més de 20 anys. Durant aquest temps ha establert un règim autoritari en què l’oposició gairebé no existeix a la Duma (el parlament rus) i les figures més crítiques, com l’activista i polític Alexéi Navalni, són perseguides i empresonades sense garanties.
Organitzacions com Amnistia Internacional o Human Rights Watch denuncien que el govern rus viola constantment les llibertats i els drets humans de la ciutadania, en especial de minories com el col·lectiu LGTBIQ+.
A més de tancar mitjans de comunicació contraris al govern i organitzacions humanitàries, que acusa d’espiar per a governs estrangers, Putin ha reformat la constitució russa per mantenir-se en el poder de forma indefinida, violant els principis democràtics.
D’altra banda, Putin s’ha envoltat de rics magnats russos que donen suport al seu règim i permeten continuar governant amb comoditat. El president aprova lleis que beneficien els seus negocis (companyies de petroli i gas, empreses siderúrgiques i del sector miner, empreses tecnològiques) i, a canvi, aconsegueix suport econòmic per al seu partit i per a ell mateix.
Aquesta notícia forma part d’una Unitat Didàctica sobre la Guerra d’Ucraïna que compta amb activitats per poder treballar el tema a l’aula. Subscriu-te a Junior Report per poder accedir als recursos informatius i als materials didàctics.