9 octubre 2024
spot_img
9 octubre 2024

L’opositor Edmundo González arriba a Espanya després de sol·licitar asil polític

El líder de l'oposició de Veneçuela ha abandonat el país després que la justícia veneçolana ordenés la seva detenció per no declarar sobre la publicació d'actes electorals

L’opositor veneçolà Edmundo González ha arribat a Espanya després d'abandonar el país i sol·licitar asil polític. Fa mesos que el seu parador és pràcticament desconegut, però segons un comunicat de l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, González ha estat acollit a l’ambaixada dels Països Baixos a Caracas durant les darreres setmanes.

La sortida del candidat opositor es produeix després que la justícia veneçolana ordenés la seva detenció per no haver-se presentat a tres citacions de la Fiscalia per declarar sobre la publicació de les actes electorals de les últimes eleccions veneçolanes, celebrades el passat 28 de juliol.

En aquests comicis, el Consell Nacional Electoral (CNE), controlat pel govern chavista, va donar la victòria al president Nicolás Maduro, que va obtenir així el seu tercer mandat i continuarà en el poder sis anys més. Tot i això, els resultats van desfermar una crisi política a Veneçuela, ja que l’oposició assegura que va ser González qui va guanyar i, per tant, qui hauria de ser el nou president.

Per donar suport a aquesta afirmació, els opositors van publicar les còpies de, segons ells, el 83% de les actes electorals. Mentrestant, l'Executiu de Maduro sosté que aquests documents són falsos, però no han publicat les actes oficials per demostrar la seva suposada victòria i desmentir l'oposició.

Enmig de tota aquesta crisi política, González ha decidit abandonar el país d'origen i refugiar-se a Espanya.

Opinions de la comunitat internacional

Després de conèixer l'exili d'Edmundo González i el seu asil a Espanya, diferents líders de la comunitat internacional han compartit les seves opinions sobre els fets. Molts lamenten la notícia i atribueixen l'exili a la repressió de Maduro.

És el cas del secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, qui ha compartit que la sortida de González de Veneçuela “és el resultat directe de les mesures antidemocràtiques que Nicolás Maduro ha desencadenat contra el poble veneçolà, també contra González i altres líders de l’oposició, des de les eleccions”.

Per la seva banda, l'alt representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors, Josep Borrell, ha declarat que la sortida a l'exili a Espanya de González té a veure amb “la repressió, persecució política i amenaces directes contra la seva seguretat i llibertat” que ha rebut el candidat opositor al seu país.

A Espanya, el govern recolza la necessitat urgent que es publiquin les actes electorals oficials de les eleccions per deixar enrere aquesta crisi política. "Nosaltres reiterem l'exigència que es presentin les actes, que es pugui verificar i que no reconeixerem una victòria si això no es pot fer", ha compartit José Manuel Albares, ministre d'Exteriors.

Opositors a l'exili

Edmundo González no és l’únic líder de l’oposició que ha sortit de Veneçuela. El cas més recent va passar l'any 2020 amb el veneçolà Leopoldo López, que ara viu a Madrid. López va ser arrestat el 2014 i sentenciat a 14 anys de presó, acusat de liderar actes violents a marxes antigovernamentals. L'opositor va aconseguir sortir clandestinament de Veneçuela i es va traslladar a Espanya, on s'ha mantingut des de llavors. 

Amb ell, trobem a Antonio Ledezma. Va ser alcalde metropolità de Caracas i la seva gestió va estar marcada per la seva postura en contra dels governs de Hugo Chávez i Nicolau Maduro. El 2015, va ser arrestat per les forces de seguretat veneçolanes per càrrecs de conspiració i associació per delinquir. Després de passar diversos mesos a la presó i sota arrest domiciliari, el 2017 va aconseguir escapar i fugir de Veneçuela. Ara viu a Espanya.

Un altre dels casos més coneguts és el de Juan Guaidó, que està actualment a Estats Units. Guaidó va guanyar notorietat internacional el 2019 quan, com a president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, es va proclamar president interí del país, argumentant que la reelecció de Maduro el 2018 va ser il·legítima

Tot i que la seva proclamació va ser reconeguda per més de 50 països, el govern chavista mai va perdre el control intern i va continuar exercint el poder a Veneçuela. Amb el temps, la pressió interna sobre Guaidó va augmentar. El 2023, després que es dictés una ordre de captura en contra per part del govern de Maduro, va decidir sortir del país.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -