20 abril 2024
spot_img
20 abril 2024

L’origen de les festes

Moltes celebracions marcades al calendari són molt més antigues del que pensem

Nadal, Sant Joan, Carnestoltes, Halloween… des de quan se celebren? No són festes modernes, ni tampoc van aparèixer amb la religió cristiana. En realitat, són tan antigues com nosaltres mateixos.

Les persones som animals socials: sempre hem tingut la necessitat de relacionar-nos amb altres persones. Abans que existissin la tecnologia digital i les xarxes socials, reunir-nos en comunitat era l’única forma de compartir i celebrar.

Les celebracions de l’antiguitat estaven dedicades a elements del dia a dia. Avui disposem de coneixements i màquines que ens fan la vida molt més fàcil, però dos mil anys enrere ningú sabia de què depenia una bona collita, si hi hauria un temporal que arrasaria una regió, com protegir la família d’un desastre o de la guerra

En aquella època tot depenia de la ‘voluntat dels déus’. Per aquest motiu, era important donar les gràcies, fer ofrenes i sacrificis, celebrar el final de l’estiu i desitjar el millor per a l’hivern.

Fer ofrenes i cerimònies en honor als déus era una manera d’aconseguir el seu favor perquè tot anés bé. (Lawrence Alma-Tadema)

Festes paganes…

Els primers pobles i civilitzacions tenien religions politeistes. Això significa que creien en diferents divinitats: el déu del sol, el déu de l’agricultura, el déu de la pluja, el déu de la mort… Era la seva manera d’explicar allò que no tenia explicació.

I creien que, si oferien regals als déus, ells els afavoririen amb collites abundants, amb un negoci pròsper, amb una vida llarga i tranquil·la. Per això es feien cerimònies i celebracions en honor dels déus.

Per exemple, les festes al final de l’estiu es feien per donar gràcies pels aliments que la Terra havia produït i per demanar que l’hivern no fos gaire dur. Aquestes celebracions van acabar donant origen a Halloween.

Els festivals en honor als déus duraven dies i hi havia jocs, activitats, espectacles. Aquesta pintura mil·lenària de l’època romana mostra un grup de nois jugant. (Wikipedia)

…convertides en festes cristianes

Els egipcis, els grecs i els romans van ser tres de les civilitzacions més importants de l’antiguitat, i cadascuna tenia els seus déus i festivals.

Per explicar els fenòmens naturals i tot el que no podien entendre, els antics s’imaginaven que hi havia déus que regien el seu destí. (Arxiu)

Les celebracions per honrar aquests déus van ser l’origen de les festes que celebrem avui dia. La majoria responen al calendari cristià, però això va ser perquè l’Església Catòlica va adoptar moltes d’aquestes festivitats com a pròpies.

L’objectiu de crear una nova festivitat que coincidís amb una festa pagana era imposar la religió cristiana davant les tradicions més antigues. D’aquesta manera, el cristianisme guanyava territori fins a fer desaparèixer altres religions politeistes.

Així, la festa del solstici d’estiu, que moltes cultures celebraven a mitjan juny per donar la benvinguda a l’època de calor, es va convertir en el dia de Sant Joan, el 24 de juny.

Saturnalia era la celebració romana dedicada a Saturn, el déu de l’agricultura i la fruita. Aquesta festa se celebrava al desembre, poc abans que comencés l’hivern, quan la collita havia acabat. L’Església va convertir aquesta celebració pagana en una festivitat cristiana: el Nadal.

https://youtu.be/kHnGJCzugdI

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -