11 desembre 2023
spot_img
11 desembre 2023

L’origen de les tradicions nadalenques

Per què decorem un arbre per Nadal? Què signifiquen els mitjons de Santa Claus? Quan es va escriure la primera targeta nadalenca?

Cada any, a principis de desembre, comença la mateixa rutina: fer el pessebre, penjar les boles a l’arbre, escriure postals per a la família i els amics, l’encesa de llums als carrers…

Moltes d’aquestes tradicions tenen un origen pagà, mentre que n’hi ha d’altres que formen part de llegendes que han anat canviant amb els segles. Et descobrim la història dels símbols de Nadal.

Arbres nòrdics

La tradició d’adornar un arbre per Nadal prové de la mitologia nòrdica.

Els pobles escandinaus creien que l’univers tenia la forma d’un freixe immens: Yggdrasil o “L’arbre del món”, al voltant del qual es distribueixen nou mons o regnes. Midgard és el regne on viuen els humans.

A l’edat mitjana, quan el cristianisme va voler estendre’s cap al nord d’Europa, l’Església es va apropiar d’aquest símbol per introduir-se a les cases: l’arbre es decorava amb pomes i espelmes per simbolitzar l’arbre del Paradís d’Adam i Eva.

Els mitjons del Pare Noel

Un altre dels símbols més coneguts del Nadal són els grans mitjons de colors que es pengen a la xemeneia o a les parets per decorar.

Fa segles, hi havia un home vidu que no tenia diners per pagar el dot de les seves tres filles i per això no es podien casar. La llegenda explica que la nit de Nadal el Pare Noel va passar volant per damunt de casa seva i va tirar tres sacs d’or per la xemeneia, que van caure dins dels mitjons.

En alguns països, el Pare Noel és conegut com a Santa Claus pel personatge original: sant Nicolau. Aquest sant era molt popular durant l’edat mitjana, es considerava el patró de la mainada, a qui protegia i duia regals.

Postals per felicitar el Nadal

Sir Henry Cole era un polític, escriptor i inventor que va viure a Anglaterra durant el segle xix. També se’l considera el creador de les postals de Nadal o nadales.

El 1843, Cole va voler felicitar el Nadal de forma original als seus familiars i amics. Va demanar a un amic seu, el pintor John Callcott Horsley, que dissenyés una escena nadalenca i en va fer imprimir 1.000 postals.

La idea es va estendre per tot el país i moltes famílies, empreses i negocis van començar a imprimir les seves pròpies postals en sèrie.

Amb l’aparició d’internet i les xarxes socials, ja no és tan habitual enviar cartes i postals impreses. Però tot i així, les postals de Nadal o ‘christmas’ continuen sent un petit gran detall per mostrar el nostre afecte als qui més estimem.

Regals i nadales

La tradició d’intercanviar regals per Nadal té orígens molt antics. Fa més de 2.000 anys, durant el mes de desembre, els romans celebraven el festival de la Saturnàlia.

Aquesta festa estava dedicada a Saturn, déu de l’agricultura, i servia per donar-li les gràcies per totes les collites obtingudes durant l’any. La Saturnàlia durava uns quants dies, durant els quals es feien regals a amics i familiars.

El cristianisme va incorporar aquesta tradició dins del Nadal per guanyar presència entre els pobles que tenien religions paganes.

Una altra forma de difondre la religió eren les nadales, cançons populars que explicaven la història de Jesús i divulgaven els valors cristians.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -