2 febrer 2023
spot_img
2 febrer 2023
spot_img

L’univers de ‘Star Wars’ arriba a la seva fi

El director George Lucas va marcar un abans i un després en el cinema de ciència-ficció

El mes de desembre passat es va estrenar als cinemes ‘L’ascens de Skywalker’, últim lliurament de la saga ‘Star Wars’, una sèrie de pel·lícules que va revolucionar del tot el cinema de ciència-ficció a la fi de la dècada de 1970.

Star Wars, traduïda com La Guerra de les Galàxies, narra la història de diferents generacions de la família Skywalker en un univers fictici on diverses forces lluiten entre elles per aconseguir el poder.

El cineasta George Lucas va ser capaç de dissenyar un món imaginari on cada planeta té els seus propis habitants, que poden ser extraterrestres, androides o fins i tot humans.

 

Una saga, tres trilogies

La saga Star Wars està formada per nou pel·lícules que, al seu torn, es divideixen en tres trilogies. Però l’ordre de la història no es correspon amb l’ordre d’estrena de les pel·lícules.

La primera pel·lícula de la saga va ser ‘Una Nova Esperança’ (1977), que ho va guanyar gairebé tot en els Premis Oscar amb 11 nominacions i 7 estatuetes. Després de l’èxit d’aquest primer lliurament, van seguir ‘L’Imperi contraataca’ (1980) i ‘El retorn del Jedi’ (1983). Més endavant, aquestes tres pel·lícules es convertirien en els Episodis IV, V i VI.

George Lucas va estar a punt de no continuar la saga per motius personals, però el fet que passats els anys encara existís una gran massa de seguidors de ‘Star Wars’ el va convèncer de tirar-la endavant.

Més de 15 anys després de l’última pel·lícula es va estrenar l’‘Episodi I: L’amenaça fantasma’ (1999), al qual van seguir l’‘Episodi II: L’atac dels clons’ (2002) i l’‘Episodi III: La venjança dels Sith’ (2005). Aquestes pel·lícules narraven els fets que passaven abans de la primera trilogia.

Després de l’estrena de La venjança dels Sith, Lucas va decidir retirar-se de la producció a gran escala. Va vendre la seva productora a Disney, no sense abans confirmar una tercera trilogia de Star Wars.

L’última trilogia explica els fets succeïts després de la primera trilogia, per això alguns dels actors com Mark Hamill (que interpreta Luke Skywalker), Carrie Fisher (la Princesa Leia) o Harrison Ford (Han Solo) tornen a ficar-se en el paper 40 anys després.

L’‘Episodi VII: El despertar de la Força’ (2015), l’‘Episodi VIII: Els últims Jedi’ (2017) i l’‘Episodi IX: L’ascens de Skywalker’ (2019) conformen l’última trilogia.

 

L’univers ‘Star Wars’

Les tres primeres pel·lícules no només van crear un univers de fans arreu del món, sinó que l’èxit va ser tan important que van començar a produir-se tot de productes relacionats amb Star Wars: cartells, videojocs, ninots i naus espacials de joguina, roba amb els personatges principals…

Els col·leccionistes arriben a pagar milers de dòlars pels objectes originals que van començar a comercialitzar-se amb les primeres pel·lícules.

Un altre dels elements que forma part de l’èxit de Star Wars és la seva inconfusible banda sonora. El compositor John Williams va ser l’encarregat de posar música a les trilogies, entre les quals destaquen temes com La marxa imperial o la música que acompanya els crèdits d’inici a cada capítol.

L’ascens de Skywalwer marca el final de la família Skywalker, però no de l’univers Star Wars. El director de cinema Rian Johnson continuarà escrivint capítols per ampliar la saga, ambientats en el conflicte entre els Jedi i els Sith.

No seria gens estrany que, d’aquí a uns anys, tornéssim a veure a les pantalles de cinema una de les frases més reconegudes de Star Wars: “Fa molt de temps, en una galàxia molt, molt llunyana…”.

El tema de la setmana ‘Oscars 2020’ té el suport de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -