17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Una ment sense límits

El físic Stephen Hawking va desenvolupar teories brillants sobre l’origen de l’univers malgrat les limitacions de la seva malaltia

El físic anglès Stephen Hawking va morir el 14 de març de 2018 a l’edat de 76 anys. Va ser un dels científics més importants de la nostra època: va crear teories per explicar l’origen de l’univers i com es va formar.

Nascut el 8 de gener de 1942, Hawking va estudiar a Oxford i Cambridge, dos de les universitats més prestigioses del món. Va desenvolupar fórmules matemàtiques increïblement complexes per explicar les seves teories sobre els forats negres i l’expansió de l’espai.

No obstant això, li agradava compartir els seus descobriments fos de l’àmbit acadèmic, més enllà de les universitats i els centres de recerca, per obrir una finestra a l’univers a totes aquelles persones que volien explorar-lo.

Per això va escriure Breu història del temps (1988), un llibre divulgatiu on explica com funciona l’univers, què són els forats negres o com es va produir el Big Bang. És la seva obra més coneguda, de la que s’han venut més de 10 milions de còpies a tot el món.

Els seus descobriments van ser fonamentals per avançar al camp de la cosmologia i la física teòrica, però sobretot cal valorar la seva labor a l’hora de popularitzar la ciència i les matemàtiques.

El poder de la ment

Els seus descobriments són encara més extraordinaris si tenim en compte que al 1963, quan tenia 21 anys, a Hawking li van diagnosticar esclerosi lateral amiotròfia (ELA), una malaltia degenerativa que afecta als músculs i el moviment.

Els metges li van donar dos anys de vida, però Hawking va viure mig segle més. La malaltia li va obligar a desplaçar-se en cadira de rodes i al final de la seva vida no podia moure’s, ni parlar. Però això no va impedir que seguís treballant en les seves teories.

Hawking va desenvolupar un programa informàtic amb un sintetitzador de veu que li permetia parlar a través d’un ordinador incorporat a la seva cadira. Les seves limitacions físiques eren enormes, però la seva capacitat intel·lectual no tenia límits.

https://youtu.be/FLn0PXlhOiU

El físic més famós del món

Més enllà de la importància de les seves teories, Hawking es va fer conegut a tot el món per la seva història de superació. 

A mesura que la malaltia avançava, el seu cos minvava però la seva ment seguia intacta. Es va convertir en un model a seguir per als amants de la ciència, però també per a les persones amb discapacitats.

Durant la cerimònia d’inauguració dels Jocs Paralímpics de Londres 2012, Hawking va fer un petit discurs en el qual animava als atletes a explorar els seus propis límits i no rendir-se mai: “Mireu a dalt cap les estrelles i no als vostres peus”.

Les seves limitacions físiques no li van impedir viatjar per tot el món per donar conferències, fins i tot a l’Antàrtida. Va pujar a un globus aerostàtic i va experimentar la gravetat zero.

Es va reunir amb presidents de diversos països i va conèixer al Papa. Es va casar dues vegades i va tenir tres fills. Va participar en programes de televisió, en espectacles i fins i tot li van fer el seu propi personatge als Simpson.

No va arribar a guanyar el Premi Nobel de Física, encara que la comunitat científica feia anys que reclamava aquesta distinció per a ell. Però comptem amb el treball i l’enginy de la seva ment privilegiada, el millor llegat que podia deixar-nos.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -