L’univers de màgia creat per J.K. Rowling ha inspirat a tota una generació, transmetent valors com la tolerància i l’empatia
K. Rowling va començar a escriure la història de Harry Potter als tovallons d’un petit bar d’Edimburg. Va passar de ser pobre a multimilionària en només 5 anys. L’escriptora va ser capaç de crear un univers paral·lel ple de màgia que ha ajudat a molts nens a créixer i a creure.
La màgia de Harry Potter ha traspassat les fronteres de la ficció. Avui es pot passejar per la Ronda d’Alla del parc Warner Bros, prop de Londres, assistir a un sopar de nadal al Gran Menjador de Hogwarts i fins i tot hi ha campionats de ‘quidditch’, l’esport màgic per excel·lència.
Reduir els prejudicis: la seva màgia més gran
Però la seva petjada va més enllà d’aquests llocs. Pot ser que la màgia més gran de Harry Potter sigui la de reduir els prejudicis i fer més empàtics als seus lectors.
Un estudi realitzat al 2014 per The Journal of Applied Social Psychology demostra que els lectors d’Harry Potter tenen menys prejudicis cap als grups minoritaris com a immigrants, refugiats o homosexuals.
Això es deu al fet que, a les novel·les, Harry acostuma a defensar a grups estigmatitzats com els elfs domèstics o els nens que no tenen pares màgics, que són despectivament denominats “sang de fang”.
Una de les proves de l’estudi va demostrar que, després de llegir passatges de la novel·la on es produeixen situacions injustes o discriminatòries (com quan Malfoy anomena a Herminone “sang de fang”), els nens es mostraven més sensibilitzats sobre la situació actual dels immigrants, per exemple.
Un altre estudi realitzat al 2016 va demostrar que els qui han llegit Harry Potter són menys proclius a votar a Donald Trump i no comparteixen la seva visió política, com la prohibició d’entrada a Estats Units de persones musulmanes.
Mirall del món real
D’alguna manera, l’univers de Hogwarts no és tan diferent al nostre. J. K. Rowling fa una radiografia del món real i s’inspira en personatges i fets històrics reals.
Per exemple, el nazisme està present en el terror imposat per l’Innombrable. L’autora va declarar al diari holandès de Volkskran que es va inspirar en el dictador Adolf Hitler quan va crear el personatge de Lord Voldemort, perquè en tots dos règims s’intenta imposar la “superioritat de sang”.
Voldemort utilitza el discurs de l’odi per convèncer als mags que són tractats injustament pels muggles (persones no màgiques), igual que Hitler va tractar de convèncer als alemanys culpant als jueus de la crisi que travessava Alemanya.
Gràcies al poder de la literatura i a personatges com Harry, Ron i Hermione, els llibres ajuden a combatre els prejudicis i la por, construint un món cada vegada millor.
Leer novelas de ficción desarrolla la empatía https://t.co/REeEclJQWT pic.twitter.com/7QtXvONdfE
— La Vanguardia (@LaVanguardia) July 19, 2016
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English