16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Mantenir l’activitat física, una de les claus del confinament

Els experts recomanen mantenir un mínim d’activitat per assegurar el bon funcionament del cos

Durant les últimes setmanes, les mesures de distanciament social implementades per la majoria de països per lluitar contra la pandèmia del coronavirus estan canviant el dia a dia de la nostra societat.

Sens dubte, una de les activitats més afectades pel confinament és l’exercici físic. Tot i això, els experts recalquen que és important mantenir l’activitat física.

“Si ens aturem, ens costa avançar. Hem de mantenir uns nivells mínims d’activitat física perquè el nostre cos ho necessita per funcionar correctament”, explica Toni Caparrós, professor de l’INEFC Barcelona i expreparador físic de la secció de bàsquet del Barça i de la selecció espanyola.

Per la seva banda, Sebastià Mas, professor de l’INEFC Lleida i coordinador del programa EUPAP a Catalunya, manté aquesta mateixa línia: “Genèticament estem dissenyats per moure’ns. El nostre cos està programat de manera que tot funcioni perquè ens movem, no hauríem d’oblidar-ho”.

 

Bo per al cos i per a la ment

Si aquesta activitat física no pot realitzar-se fora de casa, cal fer-la dins de la llar. Un dels elements clau per mantenir-se sans durant aquesta quarantena és no perdre força muscular.

“És com l’estructura d’un edifici: si es fa malbé, pot trontollar i caure“, indica Mas. Aquesta reducció de força muscular pot convertir-se a curt termini en mal a les articulacions i, a llarg termini, en possibles lesions quan es reprenguin les activitats habituals.

En nens i joves, l’activitat física és clau per controlar el pes, a més d’aportar molts beneficis en aspectes com gestionar l’estrés, alliberar la ment i relaxar-se. També ofereix una oportunitat per mantenir el contacte amb la família i els amics.

“Realitzar activitat física és una manera agradable de mantenir-te vinculat al teu cercle social”, apunta Mas. “La dita mens sana in corpore sano es compleix”, emfatitza Caparrós.

https://www.instagram.com/p/B-EhGmkIavh/

Per si no n’hi hagués prou, l’activitat física també serveix per a posar-se noves marques de superació durant el confinament. “Quan alguna cosa ens costa i finalment l’aconseguim, ens genera satisfacció. L’exercici físic pot servir-nos per crear aquests reptes” indica el professor de l’INEFC de Lleida.

 

Activitat física sí, però controlada

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix que els adults han de realitzar almenys 5 sessions setmanals d’activitat física de 30 minuts de duració.

En nens i joves, la duració augmenta fins a una hora. Una de les qüestions més importants és saber seleccionar propostes de qualitat.

“Hem de tenir cert criteri a l’hora d’escollir quines activitats realitzem”, considera Sebastià Mas, que alerta dels prejudicis per a la salut que poden provocar certes propostes no dissenyades per professionals.

https://www.instagram.com/p/B96EHe4Cj7y/

Informació elaborada en col·laboració amb INEFC

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -