16 octubre 2024
spot_img
16 octubre 2024

Última travessia de ‘Mar i Cel’, el musical que va captivar generacions de catalans

L’espectacle de Dagoll Dagom està inspirat en l’obra d’Àngel Guimerà, un dels màxims exponents de la literatura catalana del s.XIX

Després de cinquanta anys als escenaris, la històrica companyia teatral catalana Dagoll Dagom tanca la seva trajectòria amb l’últim Mar i Cel, que torna al Teatre Victòria de Barcelona. Serà l’última oportunitat per veure aquest espectacle que,  per molts, és el gran musical de Catalunya i una de les obres de teatre català més emblemàtiques. 

En aquesta última reposició hi participen cares noves com a protagonistes. Jordi Garreta, l’actor de sèries com Cuéntame como pasó o Moebius, i Alèxia Pascual, la 2a finalista de la segona temporada d’Eufòria de 3Cat, encapçalen el repartiment del nou muntatge que serà dirigit per Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel. L’obra també compta amb 20 intèrprets i una orquestra formada per 13 músics. 

L’estrena oficial de l’espectacle va arrancar el 21 de setembre i les representacions s’allargaran, en principi, fins al 2 de febrer. Mar i Cel s’ha representat en tres ocasions (1988, 2004 i 2014) i l’han vist més d’un milió de persones. La reposició d’aquest 2024, que serà la quarta, manté la mateixa ànima original per última vegada.

A més, el públic del Teatre Victòria també podrà descobrir una exposició dels 50 anys de Dagoll Dagom amb vestuari original, maquetes i recreacions del mobiliari. L’origen de la companyia es remunta a l’any 1974, quan uns estudiants de la Universitat de Barcelona aficionats al teatre va decidir fundar la companyia teatral. El primer èxit va arribar quatre anys després, el 1978, amb l’obra Antaviana, basada en un recull de contes de Pere Calders i amb les músiques galàctiques de Jaume Sisa. Aquest musical va marcar el tarannà de la companyia, ja que fins al 2025, 11 de les 17 obres estrenades són comèdies musicals. A partir d’aquí, Dagoll Dagom ha produït espectacles que ja són història de Catalunya com Pigmalió (1997), Cop de Rock (2011), Scaramouche (2016) i Maremar (2018), entre molts d’altres. També han creat sèries per a televisió. 

Una història d’amor i pirates

Mar i Cel explica la història d’uns pirates moriscs i uns presoners cristians tancats dins d’un vaixell perdut enmig del mar. En aquest escenari, es desenvolupa una història d’amor entre una noia cristiana, anomenada Blanca, i un corsari morisc, anomenat Saïd. Tots dos provenen de mons molt diferents i pertanyen a classes socials oposades. Tot i això, s’arriben a conèixer perquè coincideixen amb la tripulació que capitaneja en Saïd després que els pirates capturin a la Blanca, al seu pare, i al seu cosí. 

Durant l’obra els dos protagonistes viuen una història d’amor, la qual no serà acceptada per les seves creences. A mesura que van avançant les escenes, es tracten temes molt vigents encara avui dia: la poca entesa entre cultures, les diferències entre religions, la dificultat per empatitzar amb altres persones i els privilegis o mancances depenent de la classe social on neixes. 

L’adaptació que ha fet Dagoll Dagom de l’obra Mar i Cel ha representat l’espectacle més vist dels darrers temps i el musical en català per excel·lència. Per això, l’obra de Guimerà ha perdurat al llarg del temps i ha transcendit generacions.

Àngel Guimerà, un dels autors més importants

Mar i Cel, escrita per Àngel Guimerà l’any 1888, és originàriament una obra de teatre del gènere de tragèdia romàntica. Va ser escrita en vers i des d’aleshores s’ha convertit en una de les obres de teatre més llegides i representades de la nostra literatura. 

Àngel Guimerà va néixer el 1945 i és un dels escriptors més importants de la Renaixença, el moviment literari català del segle XIX. Des de ben jove va tenir una enorme presència política en el catalanisme conservador de l’època, però la seva veritable vocació era el teatre. Per això moltes de les seves obres tracten temàtiques amb rerefons social i els seus personatges lluiten sovint contra les seves emocions. Una altra obra seva que segueix aquest estil és Terra Baixa. Altres grans escriptors d’aquest període són Narcís Oller i Jacint Verdeguer

L’any en què la companyia Dagoll Dagom celebra els seus cinquanta anys d’existència i el final de la seva trajectòria, coincideix amb el mateix any del centenari de la mort d’Àngel Guimerà. Aquesta coincidència ens recorda la importància de la cultura en la nostra història i ens apropa un dels autors més importants de la dramatúrgia catalana de tots els temps.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -