2 març 2024
spot_img
2 març 2024

Massa jove per anar a la guerra?

A partir de quina edat poden reclutar els exèrcits? Tens edat per treballar? Quan podràs votar?

Cada país té les seves pròpies lleis, però els tractats internacionals estableixen unes normes comunes per a tots els països sobre qüestions o problemàtiques globals.

Els drets dels nens i les nenes han de ser una prioritat per a tots els governs, perquè els infants són les víctimes més vulnerables a les desigualtats i, alhora, representen el futur.

Quan parlem de la infància, els principis de la Convenció sobre els Drets de l’Infant (CDI) són vàlids a tot el món. Els governs han de complir els articles de la convenció si volen protegir el benestar dels més petits.

La realitat, però, és ben diferent: milions de nens són víctimes de la guerra, es veuen obligats a treballar i veuen com la seva veu és ignorada per les autoritats. Quins drets estableix la CDI en aquests casos?

 

Nens soldat en una guerra?

En alguns països, els nens poden formar part de l’exèrcit i combatre en una guerra fins i tot abans de tenir edat per votar. La CDI diu que l’edat mínima per participar en una guerra és als 15 anys.

No obstant, hi ha un protocol complementari que augmenta aquesta edat fins als 18. Segons aquest protocol, si els estats volen reclutar menors de 18 anys, han d’obtenir el permís dels pares i els menors no poden participar en els combats.

En total, 111 països han signat aquest protocol, encara que només l’han ratificat 54 estats: això significa que menys de la meitat dels països compleixen el principi de protegir els infants dels conflictes armats.

 

Lluitant contra l’explotació infantil

D’acord amb l’Organització Internacional del Treball, els nens poden començar a treballar als 13 anys, sempre que la feina no interfereixi en la seva educació.

No obstant, cap menor de 18 anys hauria de fer cap feina que sigui perjudicial o suposi explotació.

Segons la Convenció sobre els Drets del Nen, un treball perjudicial és el que perjudica la salut dels nens, provoca estrès físic o emocional, els impedeix anar a escola o tenir temps lliure per jugar i descansar.

D’altra banda, es considera explotació infantil una feina que estàs obligat o forçat a fer, que suposa traficar amb persones, que afecta directament la seva dignitat o autoestima o que està remunerat de forma injusta.

 

Vota i digues el que penses!

L’edat de votació acostuma a coincidir amb la majoria d’edat: a la majoria de països del món és als 18 anys.

No obstant, l’edat mínima per votar pot variar molt segons cada país: a l’Iran es pot votar als 15 anys, a Xipre i Cuba als 16, i a Indonèsia als 17.

A Kuwait i Sierra Leone, els joves no poden votar fins que han complert els 21 anys, mentre que a Bolívia pots votar als 18 anys si estàs casat i als 21 si estàs solter.

Encara que a hores d’ara no tinguis edat per votar, sí que tens dret a tenir la teva pròpia opinió i expressar-la lliurement. Aquest és un dels drets de la infància compartits amb la Declaració Universal dels Drets Humans.

Pots participar en assemblees de la teva escola, unir-te a associacions del teu barri, fer arribar el teu missatge a dirigents polítics i als mitjans de comunicació per fer sentir la teva veu.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre els Drets dels Infants.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: DRETS DELS INFANTS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -