El còmic ‘MAUS’ relata l’holocaust jueu a través del testimoni real d’un supervivent
La Segona Guerra Mundial (1939-1945) va implicar a desenes de països i va causar la mort d’entre 50 i 60 milions de persones arreu del món. Un dels pitjors episodis del conflicte va ser l’holocaust jueu perpetrat pel règim nazi.
Sota les ordres d’Adolf Hitler, milions de jueus van ser reclosos en camps de concentració. La gran majoria van ser assassinats, tan sol uns pocs milers van aconseguir sortir-ne vius.
Supervivents com Vladek Spiegelman, un jueu polonès que va estar tancat al camp de Auschwitz-Birkenau (Polònia). La seva història va servir d’inspiració al seu fill, Art Spiegelman, per crear el còmic ‘MAUS’, on els jueus són representats com a ratolins i els nazis són gats.
#LecturaRecomendada para este domingo: Maus de Art Spiegelman. Una novela gráfica que muestra al autor entrevistando a su padre sobre sus experiencias como judío polaco en el Holocausto. Representa a los humanos como animales: judíos como ratones y alemanes como gatos #holocausto pic.twitter.com/KZLt7jDKhP
— Memoria Viva (@mvivaorg) March 25, 2018
L’estil dels dibuixos és molt senzill, en blanc i negre, fet que reforça encara més la duresa dels fets relatats.
Biografia il·lustrada
Art Spiegelman va néixer a Estocolm (Suècia) l’any 1948. Els seus pares, Anja i Vladek, eren uns jueus polonesos que van sobreviure al camp de concentració de Auschwitz. Quan Art tenia tres anys, la família es va traslladar als Estats Units. Allà va ser on va descobrir la seva faceta artística i va estudiar per convertir-se en dibuixant d’historietes professional.
Durant dècades va treballar en diferents títols, còmics i revistes fins que el 1980 va publicar les primeres pàgines de ‘Maus’, l’obra que el faria famós a tot el món.
D’una banda, explica les vivències del pare Spiegelman durant els anys previs a la Segona Guerra Mundial i fins al final de l’Holocaust, l’any 1945. De l’altra, explica la difícil relació entre pare i fill.
https://www.instagram.com/p/BkK0WMuhGW6/?utm_source=ig_embed
A través de les vinyetes, descobrim el pes que Vladek càrrega sobre les seves espatlles: va sobreviure, sí, però va veure més horror i misèries de les que una persona pot suportar. La mare de l’Art es va suïcidar quan ell tenia 20 anys.
L’obra completa té gairebé 300 pàgines i va publicar-se en dos volums: El meu pare sagna història (1986) i I allí van començar els meus problemes (1991). Va ser la primera novel·la gràfica a guanyar un premi Pulitzer, un dels guardons de literatura més prestigiosos.
Un capítol negre de la història
Alemanya va ser un dels grans perdedors de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Un cop acabada la guerra, el govern alemany va ser obligat a pagar grans quantitats de diners com a compensació als altres països, a més de perdre diversos territoris.
Aquesta situació va perjudicar l’economia i va provocar un gran ressentiment entre la població alemanya, fet que va afavorir l’aparició d’idees nacionalistes i l’auge del partit nazi, que prioritzava els interessos d’Alemanya per davant de la resta.
Quan va guanyar les eleccions l’any 1932, Adolf Hitler, el líder del partit nazi, es va proposar recuperar la grandesa del país. Per a això, va decidir envair altres territoris, declarar la guerra a altres països i es va proposar acabar amb els jueus, a qui considerava responsables dels problemes d’Alemanya
No existeixen documents oficials que permetin xifrar tots els jueus que van ser assassinats en camps de concentració, a les cambres de gas o escamots d’afusellament, o en mans dels grups d’extermini nazi. No obstant això, es calcula que van ser prop de sis milions.
Estos zapatos en Budapest son un homenaje a los judíos asesinados en la II Guerra Mundial por el partido nazi Arrow Cross que gobernó unos meses.
Asesinaron a 15.000 personas y deportaron a Auschwitz a 80.000.El hombre que olvida su historia está condenado a repetirla. pic.twitter.com/hywvpH8x9R
— Pilar Diz #ConElPuebloDeUcrania (@pilar_diz) May 7, 2018
El còmic d’Art Spiegelman ens recorda un dels capítols més foscos de la humanitat, però és molt més que una lliçó d’història.
Amb un estil irònic i tràgic, l’autor ens explica uns fets duríssims que van succeir de debò. Realitat i ficció es barregen per fer-nos comprendre la Història i evitar que es repeteixi.
https://www.instagram.com/p/BlasH2KFgEC/?utm_source=ig_embed
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.