El consum d’energia té un impacte directe sobre els recursos del planeta, per això és important fer-ne un ús sostenible
Per Judith Vives
L’estalvi energètic és un aspecte bàsic en la lluita contra el canvi climàtic. La quantitat d’energia que consumim té un impacte directe sobre el planeta, per això és important prendre mesures per reduir aquest impacte i estalviar energia. Si bé empreses i governs tenen més responsabilitat a l’hora de promoure aquest estalvi, la veritat és que tots hi podem contribuir si en prenem consciència.
Hi ha moltes accions que es poden fer cada dia: millorar l’eficiència energètica dels edificis i vehicles; fer servir bombetes LED, que consumeixen menys energia que les bombetes tradicionals, o apostar per neveres, aires condicionats i altres electrodomèstics més eficients.
També podem promoure el reciclatge i la reutilització de materials per reduir la quantitat d’energia que es requereix per produir-ne de nous. Quan reciclem i reutilitzem productes, reduïm la necessitat d’extreure primeres matèries i s’evita l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
Les empreses poden apostar per l’ús d’energies renovables, com ara la solar, l’eòlica i la geotèrmica, que no emeten gasos d’efecte hivernacle. L’ús de mobiliari urbà sostenible a les ciutats, com ara fonts d’aigua amb panells solars i bancs que recarreguen dispositius mòbils, són algunes iniciatives interessants.
Un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que promouen les Nacions Unides és l’ODS13: Acció Climàtica. Aquest objectiu estableix la importància de prendre mesures efectives per combatre el canvi climàtic, incloent-hi polítiques i accions que promoguin l’ús eficient de l’energia, però també ens anima a tots com a ciutadans a contribuir amb petites iniciatives al nostre abast.
Estalvi energètic a Blanquerna-URL
Això és el que ha fet, precisament, Blanquerna-URL. La institució universitària ha posat en marxa diferents mesures als quatre edificis de la universitat per contribuir a l’estalvi energètic global i minimitzar l’impacte econòmic per l’encariment del preu de l’energia.
Entre aquestes mesures destaquen la racionalització d’horaris a l’hora d’encendre i apagar els llums i calefacció, la concentració d’activitats en un sol edifici, la reducció de residus, la promoció del reciclatge o la digitalització de serveis i altres processos.
A més, Blanquerna-URL també es compromet a sensibilitzar la comunitat universitària sobre la importància de l’estalvi energètic global, a través de la campanya: I tu, què pots fer?. Aquesta campanya anima estudiants, professors i personal d’administració a adoptar pràctiques més sostenibles, com apagar llums i aparells electrònics, pujar escales en lloc d’utilitzar l’ascensor i contribuir en general a una mobilitat més sostenible.
Aquestes mesures demostren un compromís en la lluita contra el canvi climàtic i poden contribuir a un futur més sostenible. A més, també fomenten la consciència i la participació activa de tota la comunitat universitària.
Premis Blanquerna Impulsa
Saps que tu també pots contribuir a aquest objectiu i, a més, guanyar premis? L’ODS13: Acció Climàtica és un dels escollits en la nova edició dels Premis Blanquerna Impulsa que organitza Blanquerna-URL. Aquests premis tenen com a objectiu sensibilitzar els joves sobre els ODS i fomentar-ne la implicació.
L’edició d’enguany se centra en tres objectius: a més de l’Acció Climàtica, els premis tracten sobre l’ODS2: Fam zero i l’ODS4: Educació de qualitat.
Els premis estan adreçats a estudiants de 4t d’ESO, batxillerat o cicles formatius de centres educatius a Catalunya, Andorra o les Balears. Els premis es divideixen en categories diferents segons l’àmbit d’actuació (comunicació, salut, relacions internacionals i àmbit educatiu) i es poden presentar en dues modalitats: els elaborats a iniciativa d’un grup d’estudiants, i els impulsats per la direcció del centre.
Les inscripcions estaran obertes fins al 20 de maig de 2023. Anima’t a participar-hi!