18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

El missatge feminista de ‘Donetes’

Escrita fa 150 anys, la novel·la de Louise May Alcott ha influït milers de dones contemporànies

Louise May Alcott (1832-1888), una jove de Massachusetts (Estats Units), va començar a escriure relats per ajudar econòmicament la seva família.

El seu editor, Thomas Niles, li va encarregar una novel·la per a joves adolescents. I Alcott va decidir escriure una història que s’assemblava molt a la seva pròpia realitat: unes germanes que pateixen la pobresa provocada per la Guerra de Secessió dels Estats Units (1861-1865).

A més de parlar sobre la guerra civil, l’autora també va voler retratar com era el paper de la dona en el s. xix i el procés de maduresa que experimenten els diferents integrants d’una família.

Les germanes Meg, Jo, Beth i Amy es presenten com unes joves amb grans expectatives, molt diferents a la vida que els ha tocat. Però, encara que sembli que les quatre protagonistes hagin de viure grans aventures, l’autora va optar per tot el contrari.

Igual que va fer Jane Austen uns anys abans, Alcott va voler ressaltar la realitat d’una jove de la seva època. La història de la família March, les seves discussions al matí, les baralles entre germanes i els somnis de cadascuna de les protagonistes van captivar el públic de l’època.

https://www.instagram.com/p/BqitmTAACxO/?utm_source=ig_embed

‘Donetes’ com una obra feminista

Avui dia, Donetes continua sent una obra de referència. I el debat sobre si és o no una obra feminista ha tornat a estar a l’ordre del dia gràcies al 150è aniversari de la seva publicació.

La història de la Jo, un dels personatges femenins més reivindicatius sobre la figura de la dona en la societat del segle xix, fa que ens preguntem si l’autora volia remoure consciències amb la seva història.

De fet, Alcott no es va casar mai, va viure de la seva feina i es va dedicar a viatjar mentre mantenia la família.

Per contra, totes les germanes March –tret de la Jo– es van casar, van tenir fills i van abandonar les seves aspiracions per dedicar-se a la família. Amb els estàndards actuals, la novel·la no es definiria com a feminista.

Però tot i així, el simple fet que una dona aspiri al pensament lliure i que l’home i la dona es defineixin com a iguals en una relació ja és un gran avenç per a l’època. Tinguem present que el 1868 la dona ni tan sols podia votar.

https://www.instagram.com/p/Bqx0TMIlExG/?utm_source=ig_embed

La Jo, un model a seguir

Amb debat o sense, ‘Donetes’ ens va regalar el personatge de la Jo: una noia que tothom considerava poc femenina (per la seva llibertat de pensament i les seves aspiracions professionals), però que simplement trencava amb el model del que una joveneta havia de ser en aquella època.

Obsessionada amb la literatura i amb convertir-se en una gran escriptora, disposada a donar-ho tot per ajudar la seva família i obstinada a rebutjar el qui tothom considerava un bon partit, la Jo es va convertir en un model a seguir per totes les nenes que van llegir Donetes.

Ja sigui com la Jo o com ella mateixa, Alcott va mostrar en la ficció i en la realitat com la quotidianitat d’una família pot definir una època. I gràcies als March, podem entreveure com vivien unes joves el 1868 en un petit poble al nord-oest dels Estats Units.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -