30 març 2023
spot_img
30 març 2023
spot_img

Missió: conservar totes les emissions radiofòniques

Una iniciativa global treballa per preservar la memòria radiofònica registrant totes les freqüències de ràdio del planeta

Conservar les emissions de totes les ràdios del món. Aquest és l’objectiu de The Radio Spectrum Archive, una iniciativa per crear una biblioteca digital amb les emissions que es fan cada dia arreu del planeta.

Pot semblar un projecte poc realista, perquè, qui pot gravar totes les emissions de ràdio del món les 24 hores del dia? Però la veritat és que la tecnologia facilita les coses i permet registrar totes les freqüències de l’espectre electromagnètic alhora.

Gràcies a una eina anomenada Software Defined Radios —disponible a internet de franc— es pot gravar tota una banda de transmissió. Així, cada enregistrament pot contenir dotzenes d’estacions que emeten en un mateix espectre electromagnètic.

El programa HDSDR permet reproduir i escoltar els enregistraments de qualsevol lloc i data com si s’estiguessin emetent al mateix instant.

Un llegat per a les generacions futures

Aquest singular arxiu radiofònic va ser idea de Thomas Witherspoon, un radioaficionat nord-americà que col·labora amb altres radioaficionats i amb institucions com London Shortwave, un arxiu de ràdio situat a Londres.

Per als impulsors de The Radio Spectrum Archive, els enregistraments de ràdio són “càpsules del temps” que formen part de la història humana que cal que es preservin com a testimoniatge de la nostra època per tal de compartir-les amb les generacions del futur.

De moment, a The Radio Spectrum Archive es poden consultar totes les emissions arxivades des de 1986.

La ràdio, testimoni de la història

De la mateixa manera, quan consultes aquest arxiu pots buscar les dates concretes de grans esdeveniments de la història i recuperar les emissions a ràdios de tot el món.

Des de The Radio Spectrum Archive es vol animar altres radioaficionats a col·laborar en el projecte. Ho poden fer pujant emissions gravades per ells mateixos o subscrivint-se al seu podcast’ disponible a iTunes.

Un dels principals obstacles per a la continuïtat de l’arxiu és el preu de l’emmagatzematge digital. Els enregistraments d’espectre de ràdio ocupen molt (una hora d’enregistrament de tota la banda de transmissió pot superar els 60 GB), i per això fa falta un sistema d’emmagatzematge molt potent i costós.

Tot aquest esforç servirà per crear un gran arxiu sonor que es posarà a la disposició d’investigadors, historiadors i totes les persones interessades en aquests documents històrics.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -