21 desembre 2024
spot_img
21 desembre 2024

Mites i falses creences sobre la sida

Són el mateix sida i VIH? El virus es transmet o s’encomana? El risc de contagi és igual per a tothom? Resolem dubtes sobre la malaltia

Per Alba Quintana

La sida encara és un tabú a la societat. Existeixen un gran desconeixement i molts conceptes erronis sobre la sida i el VIH, la forma en què es transmet el virus i les persones afectades.

A més a més, aquesta falta d’informació provoca l’estigmatització d’alguns col·lectius i la discriminació de persones que tenen la sida o són portadores del virus VIH.

Per aclarir els mites i falses creences més habituals, hem contactat amb tres associacions que ofereixen assessorament i orientació sobre el VIH/SIDA: Asociación OMSIDA, Amigos contra el SIDA (ACES) i la Sociedad Española Interdisciplinaria del SIDA (SEISIDA).

 

Tenir VIH no significa tenir sida

El VIH i la sida són dues coses diferents. El virus de la immunodeficiència humana (VIH) és un virus que es transmet a través del contacte directe de fluids, com una infecció.

D’altra banda, la síndrome d’immunodeficiència adquirida (SIDA) és el conjunt de símptomes que es manifesten en l’etapa més avançada de la infecció, quan el sistema immunitari està molt afeblit i el nostre cos no pot defensar-se d’altres malalties.

Si una persona infectada per VIH segueix el tractament mèdic de manera correcta, segurament no tindrà mai sida. Si la infecció del virus es diagnostica d’hora, difícilment progressarà fins a desenvolupar-la.

 

El VIH es transmet i no s’encomana

El virus VIH només es transmet mitjançant l’intercanvi directe de quatre fluids: sang, semen, fluix vaginal i llet materna. Aquestes transmissions poden produir-se per transfusió sanguínia o quan es comparteixen agulles i xeringues, per tenir relacions sexuals sense protecció o durant la lactància (quan una mare alleta el seu nadó).

Així mateix, una persona afectada per VIH i amb sida podria transmetre el virus, però no els símptomes de la infecció avançada.

El VIH es transmet però no s’encomana, és a dir, no hi ha risc de contagi per contacte en ambients socials, com donar la mà, fer servir el mateix bany o beure del mateix got.

No obstant, la falta d’informació ha donat lloc a algunes normatives discriminatòries que limiten els drets de les persones amb VIH. Al món hi ha 19 països la legislació dels quals permet deportar persones estrangeres per ser portadores del virus.

 

No hi ha grups de risc, sinó situacions de risc

Encara hi ha molta gent que creu erròniament que el VIH només afecta certs col·lectius i això contribueix a discriminar-los. Però de fet no existeixen grups de risc sinó pràctiques de risc per a la transmissió del VIH.

Qualsevol persona pot dur a terme pràctiques perilloses: tenir relacions sexuals sense protecció, compartir equips d’injecció contaminats… Tant és el que fem, amb qui, o quantes vegades, l’única cosa rellevant és com ho fem.

 

La importància d’estar ben informats

Com en molts altres temes, el paper dels mitjans de comunicació és determinant. A vegades, els mitjans dificulten la comprensió del VIH/SIDA per no emprar la terminologia correcta.

Així mateix, l’existència de titulars anunciant “la cura de la sida” genera desinformació i sembra falses expectatives entre el col·lectiu de persones portadores del VIH.

La informació contrastada, procedent d’experts i fonts fiables, pot reduir la discriminació de les persones afectades i fins i tot fer disminuir els casos d’infecció, ja que les persones poden conèixer i evitar les pràctiques de risc.

L’objectiu és aconseguir la normalització de la infecció per VIH: una persona afectada pel virus pot dur una vida normal, sempre que prengui el tractament recomanat pel metge de manera adequada.

Informació elaborada en col·laboració amb la Unitat Departamental de Ciències de la Comunicació de la Universitat de La Laguna

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -