25 abril 2024
spot_img
25 abril 2024

El mitjà dels joves… quan no existia internet

La ràdio ha estat substituïda per altres mitjans de comunicació més populars: primer va aparèixer la televisió i després, internet

Va haver-hi una època en què la majoria de joves consumia música a través de la ràdio. Hi sonaven els èxits del moment, la cançó de l’estiu i tots els clàssics.

De fet, els pares d’aquests nois ja escoltaven la ràdio per informar-se i entretenir-se. Les notícies, els reportatges i les entrevistes que s’emetien els servien per saber què succeïa al món.

Però la ràdio també era un mitjà d’entreteniment: els oients passaven l’estona seguint les sèries, concursos o espectacles en directe.

Abans de les xarxes socials

Eren els anys 50 i 60 del segle passat. Llavors el televisor encara era un aparell de luxe (no tothom podia permetre-se’n un) i encara faltaven algunes dècades perquè s’inventés internet .

Així, la ràdio tenia la mateixa funció que les xarxes socials ara: per estar al dia, per seguir minut a minut el desenvolupament d’un partit de futbol, per riure amb un acudit graciós…

Des de casa seva, els oients trucaven als programes de ràdio i deixaven missatges a amics i familiars. Abans, sortir a la ràdio per dedicar una cançó a algú era com tenir un gran èxit a Instagram avui.

Però van passar els anys, la televisió es va fer més popular i la ràdio va anar perdent audiència. Per intentar connectar amb les noves generacions, les emissores i programes es van modernitzar: els avenços tecnològics van permetre més qualitat de so i l’estil dels locutors era més àgil i dinàmic.

Amb el segle xxi va arribar internet. Cada vegada més, els joves es decantaven per nous suports i plataformes digitals: xarxes socials, telèfons mòbils, videoconsoles…

Avui dia, les audiències dels programes de ràdio no poden competir amb els seguidors de youtubers, instagrammers i altres estrelles de les xarxes socials.

Així i tot, la ràdio ha intentat adaptar-se als canvis digitals amb l’‘streaming’ (emissió en directe per internet), l’enregistrament de ‘podcast’ (programes que poden descarregar-se en qualsevol moment) i el consum amb auriculars.

Del transistor al mòbil

Malgrat els canvis tecnològics, la programació de les emissores amb prou feines ha canviat els últims anys.

Les ràdios generalistes segueixen incloent continguts de tota mena: notícies, magazins de matí i tarda (amb llargues tertúlies polítiques), esports… Entre les ràdios especialitzades, la música i la informació són els temes més habituals.

Així era fa dècades, quan la ràdio s’escoltava amb un transistor, i així és en l’actualitat, quan el telèfon mòbil i la ràdio del cotxe són els receptors més comuns.

Els primers transistors de ràdio es construïen amb grans caixes de fusta. (Review)

A la majoria de països hi ha emissores públiques, pagades pels ciutadans amb els seus impostos, i emissores privades, que funcionen com qualsevol altra empresa. Al llarg de la història, aquestes emissores s’han mantingut gràcies als ingressos per publicitat.

Al mateix temps, abans que apareguessin les estrelles de la tele i internet, cada país tenia –i continua tenint– les seves estrelles de la ràdio, professionals que encara avui tenen una fama enorme.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -