22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Mor Silvio Berlusconi, símbol de la política italiana

L'exprimer ministre d'Itàlia i propietari del grup mediàtic Mediaset ha mort als 86 anys a Milà

L'empresari i polític italià Silvio Berlusconi (1936-2023) ha mort aquest dilluns 12 de juny als 86 anys, segons han confirmat els mitjans de comunicació internacionals. El polític estava hospitalitzat a la ciutat de Milà des de divendres per la leucèmia que patia.

Berlusconi serà recordat com una de les figures més importants de la política italiana de les darreres dècades. Va ser primer ministre d'Itàlia tres vegades i fins ara era president del partit conservador i d'extrema dreta Forza Italia i senador. En el pla empresarial, era propietari i president de la corporació mediàtica Mediaset. A més, va ser president de l'AC Milan entre 1986 i 2017.

La carrera política de Berlusconi va estar marcada per polèmiques i escàndols. Durant el seu temps com a primer ministre, va enfrontar acusacions de corrupció i de relacions amb la màfia, frau fiscal, abús de poder i escàndols sexuals. També va ser objecte de crítiques per dur a terme una política basada en el populisme.

Berlusconi també va destacar per ser propietari de Mediaset, un dels grups de mitjans de comunicació més grans d'Itàlia que actualment té canals de televisió, diaris, revistes i companyies de producció audiovisual. Això li va permetre exercir una gran influència en el pla polític, mediàtic i empresarial.

Tot i els problemes legals que va acumular els últims anys i la seva avançada edat, Berlusconi seguia sent una figura activa i influent en el panorama polític italià.

Un líder populista

A mitjan dècada de 1990, Itàlia vivia moments complicats: l'economia estava a punt d'una recessió, milers de persones havien estat acomiadades dels seus treballs i el deute públic no parava de créixer. A això es va sumar una crisi política, amb diversos escàndols de corrupció i el consegüent desencís de la població.

En aquest context, Silvio Berlusconi es va presentar com una solució per a gran part del país. El polític va ser vist com una alternativa renovadora i amb el seu partit Forza Italia va prometre lluitar contra la corrupció, impulsar l'economia i proporcionar solucions ràpides als problemes que passava aleshores el país.

D'aquesta manera, va ser elegit primer ministre d'Itàlia per primer cop el 1994, i va ocupar el càrrec en tres períodes no consecutius: 1994-1995, 2001-2006 i 2008-2011. Durant el seu temps al poder, va implementar polítiques econòmiques i socials controvertides i es va enfrontar a nombrosos escàndols i processos legals.

Com a polític, Berlusconi va ser àmpliament associat amb el populisme. Aquest terme es refereix a un estil de lideratge polític on els dirigents prometen solucions simples a problemes complexos, apel·lant normalment a les emocions per evocar esperança i temor a la població.

El carisma i les habilitats de comunicació li van permetre connectar amb l'electorat italià. Alguns analistes internacionals consideren que el lideratge personalista que va caracteritzar la carrera política de Berlusconi va servir d'inspiració per a altres líders polítics com ara Donald Trump.

Magnat dels mitjans de comunicació

A més de la seva figura com a polític, Berlusconi va destacar com a magnat dels mitjans de comunicació. L'italià va fundar i dirigir el Grup Mediaset, un dels conglomerats mediàtics més grans d'Itàlia que ha tingut un paper influent en la formació de l'opinió pública del país.

En l'actualitat, Mediaset controla nombrosos canals de televisió a Itàlia com Canale 5, Itàlia 1 o Rete 4, i diverses cadenes de ràdio com R101, Ràdio 105 o Virgin Radio. Però a més, Berlusconi també posseïa diaris italians de gran influència, com Il Giornale i La Stampa.

Aquests mitjans de comunicació han estat plataformes clau per a la difusió del missatge polític de Berlusconi i el seu partit, així com per a l'enfortiment de la imatge pública. Aquest poder mediàtic va atorgar al polític una influència significativa sobre la manera com s'informava sobre tot el que passava al país.

La posició de Berlusconi com a propietari de Mediaset i líder polític va generar un debat molt gran sobre els conflictes d'interessos. Podia un primer ministre controlar els canals de televisió més importants del país? Part de la població plantejava que això limitava la diversitat informativa i la llibertat de premsa a Itàlia.

Al llarg de la seva vida, el magnat va acumular un poder considerable tant a nivell polític com mediàtic. Per a diversos analistes polítics, la combinació de populisme i poder mediàtic a Berlusconi el van convertir de vegades en una gran amenaça per a la democràcia a Itàlia.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -