22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

Multa a McDonald’s per explotar menors d’edat

Més de 300 nens i adolescents treballaven en condicions irregulars a diferents establiments de la cadena als Estats Units

El Departament de Treball dels Estats Units ha multat tres franquícies de McDonald's després de descobrir-hi diversos casos de treball infantil il·legal. La inspecció ha descobert que diversos establiments d'aquesta cadena de menjar ràpid tenien 305 menors d'edat, entre els quals dos nens de 10 anys, treballant en condicions irregulars.

Els menors de 10 anys treballaven en torns fins les dues de la matinada a les cuines d'un McDonald’s de Louisville (Kentucky) sense rebre cap compensació econòmica. Les seves tasques consistien a preparar comandes, netejar el local i fer anar la caixa registradora. A més, un d'ells utilitzava maquinària perillosa (fregidores), una tasca que està prohibida als menors de 16 anys segons la llei laboral estatunidenca.

La resta de menors, que tenien entre 14 i 15 anys, també estaven sotmesos a condicions de treball irregular: treballaven més hores de les permeses, superaven els límits diaris i setmanals establerts per a la seva edat, i alguns fins i tot van treballar en horari escolar.

La legislació dels Estats Units no prohibeix que els menors treballin, però si que estableix certes limitacions. Per exemple, la Llei Federal de Treball Infantil restringeix les hores i el tipus de treball que poden fer els menors de 16 anys i prohibeix l'ús de menors de 18 anys en ocupacions perilloses, entre d’altres regulacions.

Per aquest motiu, el govern estatunidenc ha multat tres franquícies de McDonald’s, que operaven 62 locals als estats de Kentucky, Indiana, Maryland i Ohio. La multa arriba fins als 212.000 dòlars (prop de 191.000 euros).

No és la primera vegada que es descobreixen casos d'explotació infantil en aquesta cadena de restaurants. Al juny del 2022, un establiment a Tennessee va ser multat per assignar a un treballador de 15 anys l'ús d'una fregidora. El nen va patir una cremada greu per fer aquesta feina.

Treball infantil als Estats Units

Als Estats Units està permès que els menors d'edat treballin sempre que es compleixin una sèrie de limitacions. Els menors de 14 i 15 anys poden treballar sempre que ho facin fora de l’horari escolar, no poden superar les tres hores en un dia lectiu ni les vuit hores en un dia no escolar, i no poden començar a treballar abans de les 7h del matí.

El problema és que no totes les empreses compleixen la llei a l'hora de contractar menors d'edat. Obligar nens i nenes a treballar fins a la matinada, sense compensació econòmica o fent servir maquinària perillosa suposa una vulneració dels drets dels menors.

Aquesta situació afecta especialment els nens i nenes migrants que arriben als Estats Units. Una investigació del diari The New York Times ha revelat que els menors no acompanyats s'han convertit en mà d'obra barata per les empreses i han afavorit una “economia d'explotació” al país.

Molts d'aquests menors es veuen obligats a treballar en condicions irregulars perquè necessiten els diners per sobreviure o per enviar a les seves famílies, que continuen vivint en un altre país. Per aconseguir aquests diners treballen en tota mena de sectors, com la indústria de l'alimentació, l'automòbil o el tèxtil, entre d’altres.

El Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units és l'organisme encarregat de garantir el benestar dels menors migrants. No obstant això, la investigació de The New York Times denuncia que els mecanismes de control estan fallant i que el govern està perdent la pista de milers de nens que arriben al país.

Segons les últimes dades oficials, els Estats Units han patit un augment del 70% en les violacions de treball infantil des del 2018. En total, 835 empreses van infringir les lleis de treball infantil i prop de 688 menors van ser ocupats il·legalment en feines perilloses al 2022.

Treball infantil al món

El treball infantil és una violació dels drets humans que afecta el desenvolupament de milions de nens i nenes i els provoca danys físics i psicològics que poden durar tota la vida. Segons les últimes dades de l'Organització Internacional del Treball (OIT), al món hi ha 160 milions de nens i nenes en situació de treball infantil.

No totes les tasques que fan els menors d'edat són considerades treball infantil que cal eliminar. Hi ha feines en les quals els nens i nenes poden participar sense que afectin de manera negativa la seva salut i educació, com pot ser col·laborar en el negoci familiar durant les vacances.

Quan parlem de treball infantil ens referim a ocupacions que són perilloses i prejudicials per al benestar del menor. A més, aquestes feines interfereixen en la seva educació: molts es veuen obligats a abandonar l'escola des de petits i perden l'oportunitat de tenir un futur millor.

Les formes més greus de treball infantil inclouen l'esclavitud, la prostitució, el tràfic de persones i l'obligació de fer activitats il·legals o perilloses, com és el cas dels nens soldats que es veuen forçats a combatre en conflictes armats.

Si bé es tracta d'una problemàtica global, els menors d’alguns territoris són més vulnerables que en altres regions. L’Àfrica ocupa el primer lloc entre totes les regions del món, amb 72 milions de nens i nenes sotmesos a treball infantil, segons dades de les Nacions Unides. Àsia i el Pacífic ocupen el segon lloc amb 62 milions de menors.

Els organismes internacionals alerten que aquesta problemàtica pot continuar augmentant si els governs del món no treballen conjuntament per lluitar contra la pobresa i oferir a aquests nens i nenes un futur que els protegeixi de l'explotació infantil.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -