Museu Van Gogh: viatge a l’univers dels gira-sols  

La vida i l'obra de Vincent Van Gogh s'expliquen al museu dedicat al pintor holandès a Amsterdam. (Van Gogh Museum)

El museu dedicat a Vincent Van Gogh fa un recorregut únic per l’univers màgic de l’artista holandès

Un gerro de gira-sols que sembla que surtin del quadre. Una nit estelada en una terrassa, veient la gent passar. Una habitació senzilla amb un llit immens. L’autoretrat d’un pintor fet amb traços taronges, verds, blaus i grocs.

En mirar de prop els quadres de Vincent Van Gogh (1853-1890), quelcom ens atrapa. Ens adonem de les pinzellades multicolor que dibuixen les formes, de la intensitat dels colors, descobrim que hi ha una història darrere de cada escena… 

El Museu Van Gogh de Amsterdam guarda més de 200 obres originals del pintor, 500 dibuixos i centenars de cartes de l’artista, per conèixer la seva història i com les seves experiències personals van influir en la seva pintura.

L’obra d’un geni turmentat

Des de molt petit, Vincent Van Gogh va mostrar una gran sensibilitat i un interès especial per l’art. Després de treballar en galeries d’art i com a pastor protestant, finalment va decidir dedicar-se a la pintura.

El seu gran suport el va rebre del seu germà petit, Theo Van Gogh, que treballava com a marxant d’art i el va ajudar perquè pogués dedicar-se a la pintura. Vincent el considerava un pilar fonamental en la seva vida.

Van Gogh va tenir una vida difícil a causa dels problemes psicològics que patia. El diagnòstic de trastorns mentals encara no estava molt evolucionat en aquella època, però es creu que patia algun tipus de trastorn bipolar.

Malgrat la seva personalitat inestable, va ser un pintor molt prolífic: va pintar prop de 900 pintures i va realitzar més de mil dibuixos. Va ser un artista autodidacta que va aprendre dels estils que triomfaven llavors: impressionisme, postimpressionisme i expressionisme.

Les seves obres més importants les va pintar durant els últims anys de la seva vida: El dormitori de Van Gogh a Arle (1888), Els gira-sols (1889), La nit estelada(1889) o Ametller en flor (1890).

Malgrat el seu extraordinari talent, Van Gogh no va aconseguir triomfar com a pintor en vida. Només va vendre un quadre, encara que ara les seves obres es venen en subhastes per milions d’euros.

Després de patir diverses crisis i de ser ingressat en un manicomi, es va traslladar al petit poble d’Auvers-sud-Oise buscant la calma. Allí va conèixer al doctor Paul Gachet, amic del seu germà Theo, que va cuidar d’ell durant els últims mesos de la seva vida.

Entre abril i juliol de 1890, Vincent Van Gogh va pintar més de 70 quadres, però finalment va sucumbir a la depressió que patia i es va disparar al pit amb un revòlver. Va morir l’endemà passat, el 29 de juliol de 1890, quan només tenia 37 anys.

L’univers de Van Gogh en un museu

A Amsterdam, la capital dels Països Baixos, pot visitar-se la col·lecció més gran del món d’obres de Van Gogh.

Al Museu Van Gogh es troben algunes de les obres més importants de l’artista postimpressionista, com a ‘El dormitori de Van Gogh a Arle’ (1888), ‘Els gira-sols’ (1889) o ‘Ametller en flor’ (1890).

També s’organitzen exposicions que ens ajuden a entendre qui era Vincent Van Gogh: la importància de la relació amb el seu germà Theo, la influència de l’art japonès en algunes de les seves obres, com la seva malaltia li impedia travar amistat amb altres persones, la seva experiència com a aprenent de pintor al París bohemi del s. XIX…

A més, dins del museu podràs participar en un joc de pistes seguint els quadres més famosos de Van Gogh i responent a les preguntes. Els més observadors tenen premi!

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here