30 novembre 2022
spot_img
30 novembre 2022
spot_img

Música per atendre necessitats educatives especials

Diversos estudis demostren que la musicoteràpia pot ajudar a estimular infants amb dificultats per a l’aprenentatge

Per Judith Vives

El refrany diu que “la música amanseix les feres”, però no només això. Nombrosos estudis científics han demostrat que la música contribueix a millorar les habilitats d’aprenentatge dels més petits.

De la mateixa manera, la música pot reforçar l’aprenentatge dels nens i nenes amb necessitats educatives especials, per exemple en alumnes amb autisme o dislèxia.

En aquests casos, la música es converteix en una pràctica efectiva per millorar el seu comportament, la seva concentració, la capacitat d’escoltar i d’expressar-se i d’interactuar amb els altres.

Música que uneix

La música també pot utilitzar-se com a recurs per crear relacions i cohesionar un grup d’alumnes: és un element tranquil·litzador rebaixa l’ansietat en nens amb necessitats especials i els ajuda a expressar les seves emocions.

Al mateix temps, la música permet exercitar la memòria i afavoreix la concentració, ja sigui a alumnes que tinguin necessitats concretes o sense elles.

Tal com explica el neurocientífic John R. Iversen en Symphony, un estudi presentat al VII Language Education Fòrum de Trinity College London: “La música potència habilitats cognitives i desenvolupa el cervell dels nens des molt jovenet”.

La música, potent eina pedagògica

En l’àmbit de l’educació especial, cada vegada més centres escolars incorporen la música com a eina pedagògica, reforçant l’educació dels nens amb trastorns específics.

Entitats com Trinity College London promouen el potencial de la música en aquests casos. Trinity disposa d’un departament que adapta els seus exàmens de música a les necessitats específiques de cada alumne, sense que això perjudiqui al nivell avaluat.

Els nens amb dislèxia o trastorns del llenguatge també poden trobar un bon suport a la música, per aprendre a donar significat al so i al llenguatge oral.

També ajuda a memoritzar noves paraules i aprendre vocabulari i facilita la comprensió de textos i lectures, així com d’altres matèries com les matemàtiques.

Finalment, la música és un motor important per a alimentar la creativitat i activar la imaginació, ajuda a expressar-se i a guanyar autoestima i seguretat.

Recorda que Trinity College London ofereix un suport a l’educació musical amb els seus exàmens de música popular, jazz, contemporània i clàssica.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Catalán Inglés

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -