Es compleixen 35 anys de l’alliberament de l’activista sud-africà, que va dedicar la vida a combatre aquest sistema discriminatori contra les persones negres
Nelson Mandela va ser un polític, activista i advocat sud-africà que va dedicar la seva vida a lluitar contra l’apartheid. L’apartheid era un conjunt de lleis basades en la discriminació i segregació racial que es va implementar a Sud-àfrica el 1948 i que va atorgar privilegis a la població blanca durant més de 50 anys.
Mandela va lluitar per acabar amb aquest sistema discriminatori, i així aconseguir la igualtat entre totes les persones, independentment del seu color de pell. Per assolir aquest propòsit, va decidir fundar l’Umkhonto we Sizwe (Llança de la Nació), un grup armat que va dur a terme atemptats contra militars i polítics favorables a l’apartheid.
La seva participació en la lluita armada el va portar a la presó. El 1962, va ser arrestat per sortir del país sense permís i per organitzar vagues i protestes. L’any 1964 es va celebrar un altre judici on va ser condemnat a cadena perpètua per lluitar contra el govern. Mandela va passar 27 anys a la presó.
Finalment, davant la pressió nacional i internacional, l’activista sud-africà va ser alliberat l’11 de febrer de 1990. Aquesta setmana es compleixen 35 anys del seu alliberament, un moment històric que va marcar l’inici de la fi de l’apartheid i la transició cap a una Sud-àfrica democràtica.
Com va ser la vida de Mandela?
Nelson Mandela va néixer el 18 de juliol de 1918 a Mvezo, un petit poble de Sud-àfrica. La seva família formava part de l’aristocràcia i estava emparentat amb la família reial tribal. El seu origen li va permetre accedir a una universitat per a negres, una cosa impensable per a la gran majoria dels ciutadans sud-africans en aquell moment.
El 1944, Mandela es va unir al Congrés Nacional Africà (ANC), un partit que reivindicava els drets de les persones negres i en què va conèixer diversos activistes comunistes que van influir en les seves idees polítiques. Aquest mateix any, va cofundar la Lliga Juvenil de l’ANC, on va començar el seu activisme polític.
La seva forma de lluitar contra el racisme i la discriminació de l’apartheid el van portar a la presó, on va estar 27 anys vivint en condicions infrahumanes. No obstant això, va continuar sent una figura central en la lluita per la igualtat a Sud-àfrica.
Tres anys després de sortir de la presó, va rebre el Premi Nobel de la Pau El 1994, es va presentar a les eleccions i es va convertir en el primer president negre de Sud-àfrica, fet que va marcar la fi de l’apartheid. Van ser les primeres eleccions democràtiques per sufragi universal, en què va poder participar tota la població sud-africana, tant blancs com negres.
Tot i que Mandela va morir el 2013, avui dia continua sent recordat com un símbol global de resistència contra l’opressió i lluita pels drets humans al món.
Com t’afecta aquesta notícia?
Imagina anar a una escola amb pocs recursos, on amb prou feines hi ha professors per impartir classes, ni llibres per aprendre. Les classes són petites i els estudiants teniu poc espai per moure-us i concentrar-vos. Mentrestant, a l’altra banda de la teva mateixa ciutat, altres nens tenen accés a una educació de més qualitat, amb aules àmplies i ben equipades.
Imagina haver de desplaçar-te en autobusos vells i en mal estat, mentre que altres persones de la ciutat gaudeixen d’un transport públic renovat i molt més còmode. Imagina no poder entrar en un restaurant, un bany públic o un hospital perquè un cartell indica que les persones amb el teu color de pell no hi tenen accés.
Encara que sembli impossible, aquest tipus de situacions van ser una realitat que va existir a Sud-àfrica fins fa relativament poc. El govern va separar forçosament la població mitjançant una sèrie de lleis que establien que els negres i els blancs no podien compartir espais públics. Les persones negres eren tractades com a ciutadans “de segona”.
Encara que l’apartheid ja no existeixi, les desigualtats racials i la discriminació són presents a moltes parts del món. Conèixer el que va suposar aquest sistema i la lluita de Nelson Mandela per la seva eliminació ens pot inspirar a continuar treballant per una societat més igualitària, on totes les persones tinguin els mateixos drets i oportunitats.
L’ABC de la notícia
Segregació racial: separació forçada de persones pel seu color de pell mitjançant espais diferenciats (un exemple històric va ser l’apartheid a Sud-àfrica).
Lluita armada: ús de la violència organitzada com a mitjà per lluitar contra un govern o un sistema opressiu.
Activisme polític: participació activa en moviments socials i polítics per promoure canvis a la societat.
Sufragi universal: dret que tenen totes les persones a votar en unes eleccions sense importar el seu gènere, nacionalitat, formació, ni creences.