Quan els nens treballen enlloc de jugar

A les regions més pobres del planeta, molts nens i nens es veuen obligats a treballar per ajudar a les seves famílies. (Mané Espinosa)

Més de 240 milions de nens i nenes estan forçats a treballar a tot el món

A tot el món hi ha més de 240 milions de nens i nenes que són víctimes del treball infantil, segons un informe d’Unicef, el Fons de Nacions Unides per a la Infància.

Hi ha nens i joves que col·laboren amb les tasques de la llar, ajuden amb el negoci familiar o treballen després de classe per guanyar una mica de diners, però aquest tipus d’activitats no es consideren treball infantil.

El treball infantil és un treball que “priva als nens de la seva infantesa, el seu potencial i la seva dignitat, i que és perjudicial pel seu desenvolupament físic i psicològic”, tal com ho defineix l’Organització Internacional del Treball (OIT).

Es tracta d’un problema molt greu que afecta als drets de la infància i va en contra de les lleis internacionals. Per això, cada 12 de juny es commemora el Dia Mundial contra el Treball Infantil per sensibilitzar a la població.

Els perills del treball infantil

El treball infantil és perillós i pot perjudicar la salut dels més petits. Molts menors treballen en sectors molt durs, com la mineria, o realitzen activitats que utilitzen productes tòxics i maquinària no apta per a nens.

Però sobretot, el treball infantil impedeix que els nens tinguin un futur digne.

Els nens i nenes obligats a treballar no poden anar a escola o no tenen temps per estudiar a casa i fer els deures, la qual cosa afecta al seu rendiment i a les possibilitats de cursar estudis superiors.

Els més afectats són els menors que viuen en països en vies de desenvolupament, on les famílies pateixen més dificultats econòmiques.

Segons dades d’Unicef, la regió del Sud-est Asiàtic és on hi ha un nombre més gran de nens i nenes treballadors d’entre 5 i 14 anys: més de 127 milions. A l’Àfrica Subsahariana, prop de 50 milions de menors treballen: gairebé un de cada tres.

El treball infantil existeix a tot arreu, però no ho veiem. Moltes nenes treballen com criades domèstiques, molts nens treballen a tallers i fàbriques. Molts menors passen la seva infantesa a plantacions i excavacions mineres, lluny de les ciutats i els llocs de pas. Són gairebé invisibles.

En el cas de les nenes és encara pitjor. Quan poden, les famílies més pobres prioritzen l’educació dels nens, mentre que les nenes han de treballar per col·laborar amb l’economia familiar, exposant-les a diferents perills i abusos.

Per conscienciar sobre aquest problema, Unicef ha llançat la campanya #NoPriceOnKids: Els nens no tenen preu, perquè els nens segueixin sent nens, perquè gaudeixin de la seva infantesa i perquè puguin estudiar i jugar en comptes de treballar.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here