Com saber si les imatges que apareixen en una notícia són reals o pertanyen a una altra informació?
El 10 de març del 2019 un avió model Boeing 737-800MAX de la companyia Ethiopian Airlines va estavellar-se a Addis Abeba, la capital d’Etiòpia. Poques hores després, aquest vídeo suposadament gravat en directe per un conductor que passava per la zona de l’accident circulava per les xarxes socials.
Com saber si el vídeo és real? T’expliquem els passos per verificar si una imatge pertany realment a una informació.
1. Comprovar si aquest material s’ha publicat abans
Si el vídeo va començar a difondre’s per internet abans de la data de l’accident, ja podem demostrar que és fals que correspongui a aquest succés.
Aquest tipus de cerca es diu “Cerca inversa” i existeixen diferents eines per a dur-la a terme, per exemple, amb el plug-in InVID.
#PeriodismoEnRed @InVID_EU es una plataforma de código abierto, que permite al usuario saber si el contenido de un vídeo es confiable, y contactar al autor para garantizar el permiso para republicarlo y usarlo en reportes o investigaciones.@CdR_ @RedperiodismoU @unab_online pic.twitter.com/XEMVmbEtoc
— Periódico 15 (@periodico15) November 14, 2018
2. Observar allò que és evident
Cerca coses del vídeo que et cridin l’atención i puguis comprovar. Un detall que es veu fàcilment és que l’avió del vídeo té 4 motors, que sobresurten en la imatge. Quan busquem una foto del model que s’ha estavellat a Etiòpia (Boeing 737-800 MAX) veiem que aquest avió només té dos motors.
Una altra prova que el vídeo no correspon a l’accident del 10 de març.
3. Buscar el lloc de l’accident
Buscar el punt exacte de l’accident a Google Earth per comprovar si l’orografia coincideix amb la del vídeo.
A les imatges del vídeo veiem que hi ha muntanyes envoltant el lloc de l’accident. No obstant això, en buscar la ubicació exacta, observem que en aquesta zona no hi ha cap serralada que envolti el punt de la caiguda. Això demostra que el vídeo no ha estat gravat al lloc de l’accident d’Etiòpia.
Conclusió
Moltes vegades no cal tenir grans mitjans ni coneixements tècnics per verificar la informació. En el cas de vídeos i fotos, n’hi ha prou amb observar amb atenció i fer servir un cercador a l’abast de qualsevol.
Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!