15 gener 2025
spot_img
15 gener 2025

Notre-Dame reobre les portes

La catedral de París torna a rebre visitants cinc anys després de l'incendi que va posar en perill la seva destrucció total

La catedral de Notre-Dame ha reobert oficialment les portes. Després de l’incendi del 15 d'abril de 2019, l'icònic monument de la ciutat francesa de París va quedar tancat al públic. Ara, després de cinc anys de tasques de restauració, la catedral torna a rebre turistes.

La reobertura es va desenvolupar en el marc d’una cerimònia solemne i majestuosa. L'arquebisbe de París, Laurent Ulrich, va ser l'encarregat de presidir l'acte celebrat el 7 de desembre passat. Durant la cerimònia, es van portar a terme diversos rituals religiosos, entre els quals destaca el moment en què l'arquebisbe va colpejar amb el seu bàcul (un tipus de bastó que porten els bisbes) la porta tancada de la catedral, cridant: "Notre-Dame, obre les teves portes!"

La reobertura també va comptar amb la visita del voltant de 40 caps d'estat i de govern, entre els quals es van trobar el president electe dels Estats Units, Donald Trump, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. També hi van assistir personalitats com el multimilionari empresari Elon Musk.

El 8 de desembre passat, un dia després de la cerimònia oficial, Notre-Dame va obrir les portes al públic. L'Església catòlica espera ara que la catedral es torni a convertir en un dels monuments més visitats de París i rebi al voltant de 15 milions de visitants a l'any.

Com va ser l'incendi i la restauració?

El 15 d'abril de 2019, Notre-Dame va patir un devastador incendi que va destruir gran part del sostre i de l'interior. L’agulla central, dissenyada per Eugène Viollet-le-Duc al segle XIX i un dels elements arquitectònics més emblemàtics de l'edifici, també va quedar completament destruïda. 

Encara que les parets principals, les torres i els arcbotants (estructures arquitectòniques amb forma de mig arc) van sobreviure, Notre-Dame va patir danys estructurals significatius. L'incendi va tenir una repercussió global: ni tan sols durant la Revolució Francesa, la catedral havia patit danys tan greus.

En aquests cinc anys, s'han portat a terme tota mena de tasques de restauració. A més de l'agulla, també s'ha reconstruït l’estructura de fusta del sostre seguint les tècniques originals del segle XII. Els restauradors també han treballat en els frescos, el terra, el mobiliari litúrgic, les vidrieres, les gàrgoles, els gerros i les escultures, entre d'altres. 

Abans de posar-se en marxa amb aquests treballs de reconstrucció, es va haver de garantir que les àrees de treball estiguessin desintoxicades i fossin segures. Tones de plom tòxic es van fondre sobre la superfície de la catedral durant l'incendi, per la qual cosa la neteja i la desintoxicació també van ser claus.

Per què és tan important a París?

Al segle XII, l’aleshores bisbe de París, Maurice de Sully, va decidir que la capital francesa  necessitava una catedral més gran. Així, les obres de Notre-Dame van començar l’any 1163 i van acabar el 1345, encara que des d’aleshores la catedral ha rebut diverses reformes i actualitzacions.

Des de la seva finalització, Notre-Dame ha estat considerada un gran exemple de l’arquitectura gòtica francesa. La UNESCO li va atorgar l'estatus de patrimoni de la humanitat, un distintiu que serveix per catalogar, preservar i donar a conèixer llocs amb una gran importància cultural.

L'església ha estat escenari de moments icònics de la història: per exemple, la coronació de Napoleó. També ha aparegut en obres fictícies, com el famós llibre Nostra Senyora de París de l'escriptor Victor Hugo, que compta amb la seva pròpia adaptació cinematogràfica com a pel·lícula Disney (El geperut de Notre-Dame).

Des de la seva construcció, Notre-Dame és un símbol de la ciutat de París, com també ho són la Torre Eiffel, l'Arc del Triomf, el museu del Louvre, els Camps Elisis o el barri de Montmartre. Abans de l'incendi, la catedral rebia 13 milions de turistes a l'any, xifra que segurament augmentarà després de la reobertura.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -