25 abril 2024
spot_img
25 abril 2024

Nou curs de dansa i teatre: Comença l’espectacle!

Més de sis-cents estudiants es formaran a partir d’aquest curs per dedicar-se al teatre o la dansa professional

Per Judith Vives

Comença un nou curs a l’Institut de Teatre. Més de 600 estudiants es preparen, a partir d’aquest mes de setembre, per formar-se professionalment al món del teatre, la dansa o en tècniques de l’espectacle. Per aquests joves s’inicia ara una etapa d’aprenentatge, descobriments, experimentació i creixement artístic en la qual tindran l’oportunitat de treballar junts i enriquir-se mútuament.

Una de les característiques de la formació que s’ofereix a l’Institut de Teatre és que promou el treball transversal entre l’alumnat de les diferents escoles. Els estudiants d’Interpretació, Escenografia o Direcció i dramatúrgia, així com els que cursen dansa o estudis tècnics de luminotècnia, tècniques de so o maquinària escènica: tots col·laboren de manera conjunta en projectes pràctics.

Aquesta col·laboració és un tret diferencial de l’Institut de Teatre i suposa un gran avantatge per als estudiants, perquè els permet integrar diferents disciplines artístiques. Però no només això, ja que amb aquesta col·laboració experimenten la realitat del món professional i es potencia la creativitat i el treball en equip. Per tots aquests motius, l’Institut de Teatre és un centre d’arts escèniques de referència.

 

Les quatre escoles de l’IT

L’Institut de Teatre compta amb quatre escoles. N’hi ha dues de dansa: el Conservatori Professional de Dansa i el Conservatori Superior de Dansa. I les altres dues són l’Escola Superior d’Art Dramàtic i l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle.

A l’Escola d’Ensenyament Secundari i Artístic/Conservatori Professional de Dansa (EESA/CPD) s’imparteix de manera integrada el grau professional de Dansa juntament amb l’ESO i el Batxillerat artístic en la modalitat de dansa. Hi ha tres especialitats: dansa clàssica, contemporània i espanyola. Aquest és el camí formatiu perfecte per a joves a partir de 12 anys que volen formar-se com ballarines o ballarins professionals. El pla d’estudis té una durada de 6 anys acadèmics.

En el Conservatori Superior de Dansa (CSD) es pot obtenir el títol superior en Dansa, i formar-se en alguna de les dues especialitats que s’ofereixen: Coreografia i Interpretació i Pedagogia de la Dansa. Aquesta és la titulació adequada per als interessats en una formació superior especialitzada en la docència en dansa i en la creació. El pla d’estudis és de 4 anys acadèmics.

Assaig general del departament de dansa clàssica del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre. (Foto Jordi Vidal)

A l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) s’obté el títol superior en Art Dramàtic en alguna d’aquestes tres especialitats: Interpretació, Direcció Escènica i Dramatúrgia i Escenografia. En aquest cas, l’alumnat que decideix optar pels estudis d’Interpretació ha de triar si vol formar-se com a actor o actriu de teatre de text, de teatre musical, de teatre físic o de teatre visual.

Els estudiants que decideixen estudiar Escenografia es convertiran en els professionals que dissenyin el context de l’acció: l’espai, el vestuari i el maquillatge dels personatges, així com la il·luminació de l’escena. D’altra banda, el director/a i el dramaturg/a tenen la funció de concebre una història i buscar el seu propi camí per materialitzar-la, ja sigui en paper o en escena. El director compon els múltiples materials i llenguatges que poden participar en una peça escènica o espectacle en viu, mentre que el dramaturg és qui assumeix la narració, escrivint un text o utilitzant altres llenguatges com les imatges o el moviment. El pla d’estudis en qualsevol de les tres especialitats és de 4 anys acadèmics.

A l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE), ubicada a Terrassa, s’ofereix una titulació pròpia de l’Institut de Teatre i la Fundació Politècnica de Catalunya de dos cursos de durada. Aquesta formació correspon a un cicle formatiu de grau superior (CFGS) en les especialitats de Luminotècnia, So i Maquinària Escènica. L’enfocament dels estudis és eminentment pràctic i es realitzen nombrosos tallers en els teatres de l’escola per simular la realitat professional, així com 360 hores de pràctiques individuals en empreses nacionals o a l’estranger.

ESTAE
A l’ESTAE es poden estudiar les especialitats de Tècniques de So, Maquinària Escènica o Luminotècnica.

Proves d’accés

Per accedir a les diferents escoles cal superar unes proves d’accés. Les inscripcions a les proves s’obren habitualment a la primavera. Per optar a l’ESAD, al CSD i a l’ESTAE cal tenir 18 anys i acreditar la titulació de batxillerat o altres títols acadèmics.

En el cas del CSD, també pot acreditar-se el tercer cicle de grau mitjà o professional de Dansa o equivalent, mentre que l’ESTAE accepta les titulacions de cicle formatiu de grau mitjà o títol de tècnic superior, títol de tècnic especialista (FP2) o qualsevol títol oficial superior.

L’Institut de Teatre ofereix també un màster universitari en Estudis Teatrals amb la Universitat Autònoma de Barcelona, així com diversos postgraus i cursos especialitzats en Arts Escèniques.

Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut del Teatre

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -